Πρωταγωνιστής τα φωτοβολταϊκά στον διαγωνισμό ΑΠΕ της Δευτέρας – Ερωτηματικά για το πόσο χαμηλά μπορούν να κατέβουν οι τιμές.

Τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να δώσουν τον τόνο στην κοινή ανταγωνιστική διαδικασία ΑΠΕ που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 24 Μαΐου, καθώς όχι μόνο φαίνεται να κυριάρχησαν στις αιτήσεις συμμετοχής, αλλά και έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν αρκετά χαμηλότερα στις προσφορές τους, έναντι των αιολικών. Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αναμένεται να αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος από τα 350 MW, που είναι η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς στον διαγωνισμό. 

Σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο συμμετεχόντων που δημοσίευσε χθες η ΡΑΕ για τον διαγωνισμό της Δευτέρας, στη διαδικασία πρόκειται να «κατέβουν» 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Οι υποψήφιες μονάδες για να κατακυρώσουν Τιμή Αναφοράς είναι φωτοβολταϊκά ισχύος έως 20 MW και αιολικά έως 50 MW.

Όπως είχε μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, παρόλο που τα παραπάνω πλαφόν δεν είναι μεγάλα, στις αιτήσεις συμμετοχής έδωσαν το «παρών» και αρκετοί υποψήφιοι σταθμοί μικρής ισχύος, καθώς 36 περίπου έχουν ισχύ κάτω από 1 MW.  Μάλιστα, 7 αιτήσεις αφορούσαν μονάδες έως 500 kW. 

Η εν λόγω ανταγωνιστική διαδικασία είναι ουσιαστικά μία καινούρια κατηγορία κοινού διαγωνισμού (για έργα χαμηλότερης ισχύος), στην οποία δεν προβλέπεται μίνιμουμ ποσόστωση ανά τεχνολογία. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως λειτούργησε ως αντικίνητρο για επενδυτές που «ωριμάζουν» αιολικά πάρκα, καθώς είναι πολύ δύσκολο με τις προσφορές τους να «κατέβουν» τόσο χαμηλά όσο τα φωτοβολταϊκά, των οποίων οι τιμές εξοπλισμού έχουν χαμηλώσει κατά πολύ.

Όπως έχει γράψει το energypress, το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στις αιτήσεις συμμετοχής, η πλειονότητα των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες αφορά φωτοβολταϊκά έργα. Αντίθετα, αισθητά λιγότερες είναι οι αιολικές μονάδες που θα συμμετάσχουν. Μάλιστα, φαίνεται να αφορούν έργα τα οποία είχαν λάβει μέρος στον προηγούμενο technology specific διαγωνισμό, χωρίς να καταφέρουν να «κλειδώσουν» ταρίφα. Κάτι που σημαίνει ότι ήταν ήδη αδειοδοτικώς ώριμα, για να «κατέβουν» στη νέα δημοπρασία. 

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι προσφορές των φωτοβολταϊκών θα καθορίσουν εν πολλοίς τις ταρίφες που θα «κλειδώσουν» μέσω της διαδικασίας. Όσον αφορά το πού θα διαμορφωθούν οι νέες ταρίφες, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως θα καταγραφεί περαιτέρω μείωση, εκφράζουν ωστόσο επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο οι Τιμές Αναφοράς να κατέβουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. 

Όπως σημειώνουν, ο λόγος είναι το κόστος του εξοπλισμού, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να σταθεροποιείται, καθώς έχει ανακοπεί η πτωτική τάση της προηγούμενης περιόδου. Μάλιστα, τα στοιχεία δεν δείχνουν πως μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον δεν αναμένεται ένας νέος κύκλος ραγδαίας πτώσης των τιμών του εξοπλισμού, το οποίο θα μπορούσαν ενδεχομένως να προεξοφλήσουν οι επενδυτές, υποβάλλοντας «επιθετικές» προσφορές στη δημοπρασία. 

 

 

21 Μαϊου 2021

energypress