«Πρωτιά» για την Σλοβακία- Υιοθετεί σύστημα επιστροφής για τα πλαστικά μπουκάλια

Από τη Δευτέρα, οι Σλοβάκοι μπορούν να επιστρέφουν τα άθικτα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτιά στα σούπερ μάρκετ. Η Σλοβακία έγινε η πρώτη χώρα στην Κεντρική Ευρώπη και μόλις η όγδοη χώρα στην ΕΕ που εισήγαγε ένα τέτοιο σύστημα επιστροφών.

Κατά την αγορά ενός πλαστικού μπουκαλιού ή κουτιού, κάθε πελάτης θα πληρώνει ένα πρόσθετο τέλος 15 λεπτών. Μόλις αδειάσουν τα πλαστικά μπουκάλια ή τα κουτιά, οι καταναλωτές μπορούν να τα επιστρέψουν στα σούπερ μάρκετ που έχουν ενταχθεί στο σύστημα επιστροφής συσκευασιών. Τότε, αν η συσκευασία είναι άθικτη, θα πάρουν πίσω το ποσό της εγγύησης στο ακέραιο.

Όλα τα καταστήματα με έκταση άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν σημεία συλλογής συσκευασιών ποτών, ενώ τα μικρότερα καταστήματα θα ενταχθούν στο σύστημα εθελοντικά. Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 2.000 σημεία παράδοσης έχουν ενταχθεί στο σύστημα επιστροφής συσκευασιών, αλλά αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλα μέσα στους επόμενους μήνες.

Το «απόθεμα» συσκευασιών θα ισχύει μόνο για μπουκάλια και κουτιά που φέρουν το γράμμα Ζ που προέρχεται από τη λέξη «απόθεμα» στα σλοβακικά. Τα καταστήματα θα εξακολουθούν να πωλούν ποτά που δεν φέρουν το γράμμα αυτό και τα οποία θα πρέπει να πετιούνται στους κάδους πλαστικών απορριμμάτων. Η επιστροφή ισχύει για όλα τα ποτά σε συσκευασίες με όγκο από 0,1 έως τρία λίτρα.

Εξαιρέσεις από το σύστημα αποτελούν το γάλα και τα ποτά με περιεκτικότητα σε γάλα (επίσης ο καφές με γάλα) ή τα ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 15% και άνω.

«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής για τη Σλοβακία», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ján Budaj (υποψήφιος του ΟĽaNO). «Πήγαμε να συλλέξουμε αυτά τα μπουκάλια από τις λίμνες. Γέμισαν τα ποτάμια, τα βουνά και στη συνέχεια κατέστρεψαν τις θάλασσες και τους ωκεανούς», πρόσθεσε.

Ο νόμος για τη θέσπιση του συστήματος αυτού εγκρίθηκε από το σλοβακικό κοινοβούλιο το 2019. Ο κύριος στόχος της νομοθεσίας είναι να αυξηθεί το ποσοστό συλλογής των συσκευασιών ποτών μίας χρήσης και ταυτόχρονα να μειωθεί η ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων στη φύση.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του υπουργείου, ένα δισεκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια και περίπου 350 εκατομμύρια κουτιά ποτών εισέρχονται στην αγορά της Σλοβακίας κάθε χρόνο.

Το 2019, η ΕΕ εξέδωσε την οδηγία για τα πλαστικά μίας χρήσης, η οποία έθεσε στόχο χωριστής συλλογής 77% για τα πλαστικά μπουκάλια έως το 2025 – που θα αυξηθεί σε 90% έως το 2029.

 

Από KLELIA AVATAGELOU and Marián Koreň | Euractiv Greece and EurActiv.sk | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

1