Το πρώτο παθητικό σχολικό κτήριο κατασκευάζει ο Δήμος Τρικκαίων

23 02 2022 | 12:29

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίκαλα 22/2/2022

Με στόχο την εξυπηρέτηση των νηπίων στην περιοχή Μπάρας – Βαρουσίου και τη συμβολή στη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, ο Δήμος Τρικκαίων κατασκευάζει το πρώτο διδακτήριο ως παθητικό κτήριο. Δηλαδή, ως κτήριο που διατηρεί όλον το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις και, επομένως, μικρή επιβάρυνση για θέρμανση.
Πρόκειται για το διδακτήριο του 20ου Νηπιαγωγείου στην περιοχή κάτω από την πρώην Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΤΑΞΥΠ), όπου θα ιδρυθεί το Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων.
Ο Δήμος Τρικκαίων έχει δημοσιοποιήσει τον σχετικό διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του (https://trikalacity.gr/diakiryxi-gia-kataskeyi-20oy-nipiagogeioy-trikalon/) και αναμένει την ανάδειξη εργολάβου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 695.000€ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Το διδακτήριο επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα με τη στέγαση νηπιαγωγείου στην περιοχή, καθώς μισθώνεται κτήριο.
Θα είναι χωρητικότητας 50 νηπίων και θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 1.253,44 τ.μ., με 2 αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο αναμονής, γραφεία διοίκησης, χώρο ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκη, λεβητοστάσιο και χώρους υγιεινής.
Ταυτοχρόνως θα είναι «παθητικό», δηλαδή θα κατασκευαστεί με τις διατάξεις που στοχεύουν στη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση των κατάλληλων υλικών στην κατασκευή του.

Η εξασφάλιση χώρου

Το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί το νηπιαγωγείο, εξασφαλίστηκε μετά από πενταετή προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων. Απ[ο το 2015 τέθηκε ως στόχος το να αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Πούλιου, η πρώην ΤΑΞΥΠ. Από τα Χριστούγεννα του 2020, η συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και των Υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού απέδωσε και προχωρά η διαδικασία ανάπλασης του χώρου και της περιοχής.
Ετσι στον χώρο θα κατασκευαστούν – ιδρυθούν:
- Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων – Υπ. Πολιτισμού
- Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας
- το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων, ενώ
- προωθείται η ανάπλαση του λόφου Προφήτη Ηλία.

Αλλα δύο παθητικά κτήρια

Ο Δήμος Τρικκαίων όμως έχει ήδη ξεκινήσει να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, κατασκευάζοντας ακόμη ένα παθητικό κτήριο. Πρόκειται για το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών στη Βαρούσι. Η διαφορά έγκειται στο ότι το 20ο Νηπιαγωγείο θα είναι το πρώτο εκ βάθρων παθητικό κτήριο που θα κατασκευαστεί, ενώ το κτήριο πολιτισμού ανακατασκευάζεται σε ήδη υπάρχον αρχοντικό. Επεται, δε, τρίτο κατά σειρά παθητικό κτήριο, που θα προκύψει από τη μετατροπή χώρου παλιών αγροτικών αποθηκών στην περιοχή της «Πράσινης Γωνιάς», σε κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων