Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι διασυνοριακές ανταλλαγές Εγγυήσεων Προέλευσης - Τα βήματα που εκκρεμούν και οι εκτιμήσεις για τις τιμές

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία διασύνδεσης του ελληνικού συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, γεγονός που θα ξεκλειδώσει την πραγματοποίηση διασυνοριακών συναλλαγών και για τους συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του Διαχειριστή με γνώση των διαδικασιών, το αμέσως προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η τεχνική σύνδεση του ελληνικού συστήματος με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα και αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους – εντός του πρώτου τριμήνου – να ολοκληρωθεί και το τελευταίο «βήμα» που είναι η φάση της πιστοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διαδικασία έχει εκκινήσει εδώ και μήνες και αφορά την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης, στο πλαίσιο της οποίας η πλατφόρμα του Διαχειριστή θα διασυνδεθεί και με το ψηφιακό μητρώο (HUB) του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φορέων Έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης AIB (Association of Issuing Bodies). Μέλη του AIB είναι οι φορείς έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης από 24 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ο ΔΑΠΕΕΠ.

Επομένως η διασύνδεση του ελληνικού πληροφοριακού συστήματος με το ψηφιακό μητρώο του AIB «θα ανοίξει τις πόρτες» του εξωτερικού για πρώτη φορά για τις Εγγυήσεις Προέλευσης από ελληνικές μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, ώστε αυτές να είναι διαπραγματεύσιμες στα κράτη της «Γηραιάς Ηπείρου» των οποίων οι φορείς έκδοσης είναι μέλη του AIB. Η εξέλιξη αυτή θα σημαίνει αναβάθμιση της αξίας των εγχώριων Εγγυήσεων Προέλευσης, αλλά και ενίσχυση της ρευστότητας της αντίστοιχης αγοράς.

Ένα ακόμη στοιχείο που έχει αξία να σημειωθεί είναι η διακύμανση της τιμής, η οποία, όπως έχει γράψει το energypress, έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια με μια διακύμανση από 0,30-0,555 λεπτά του ευρώ στα 8 και 9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η μέση τιμή και αφότου υπάρξει η διασύνδεση με το ευρωπαϊκό σύστημα, θα κινηθεί περί τα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημαντικά χαμηλότερα από προγούμενες κορυφώσεις αλλά και αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τις τιμές των προηγούμενων ετών.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, δεδομένου κιόλας ότι η ζήτηση των συμμετεχόντων για Εγγυήσεις Προέλευσης αυξάνει και θα αυξάνει κατακόρυφα και αναλογικά με την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα τόσο της χώρας όσο και πανευρωπαϊκά, μιας και θα μιλάμε πλέον για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά εγγυήσεων προέλευσης. 

 

 

σ