Ψηφιακό Αρχείο 1821, με χρυσό χορηγό τη ΔΕΗ.

23 03 2021 | 09:15

To Ψηφιακό Αρχείο 1821 είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). Επεκτείνοντας την παραδοσιακή αντίληψη για το Αρχείο ως συλλογή εγγράφων, το περιέχει, εκτός από αρχειακές συλλογές με έγγραφα, και άλλα τεκμήρια όπως: οπτικό υλικό (έργα τέχνης, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κειμήλια, κ.ά.), ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό (μουσική και τραγούδια).

Το σύνολο του περιεχομένου του Ψηφιακού Αρχείου 1821 προέρχεται από ελληνικά και διεθνή αρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, ιδιωτικές συλλογές, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα. Ο σχεδιασμός της υποδομής, ο συσχετισμός των τεκμηρίων μέσα από τις δυνατότητες αναζήτησης, ο ανοιχτός χαρακτήρας του έργου και η δικτύωση φορέων και ερευνητών, το καθιστούν ένα πρότυπο έργο στον τομέα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.  

Η έκθεση του "Ψηφιακού Αρχείου 1821" σε φυσικό χώρο στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια εγκατάσταση που ερμηνεύει χωρικά τόσο την ιδέα της αρχειοθέτησης και της ταξινόμησης, όσο και το δυναμικό αφήγημα που προκύπτει από την αποσπασματική προσέγγιση των τεκμηρίων που σχετίζονται με την Επανάσταση.

Τρισδιάστατα πλαίσια μέσα στο χώρο λειτουργούν σαν κόμβοι που αναπτύσσονται γύρω από έναν κεντρικό οργανώνοντας καθίσματα και επιφάνειες ανάρτησης υλικού του ψηφιακού αρχείου γύρω από ένα τραπέζι συναντήσεων. Ένας τρισδιάστατος κάναβος διαπερνά το χώρο και συνδέει τα στοιχεία αυτά καταλήγοντας σε εμβληματικά λεκτικά ενός δικτύου εννοιών και συσχετισμών.

Ο χώρος λειτουργεί ως ένα προσωρινό χώρο αναμετάδοσης φυσικών και ψηφιακών συναντήσεων που ενημερώνουν για τις δράσεις του προγράμματος και εμπλουτίζουν τα ερευνητικά αποτελέσματα με την συμμετοχή ερευνητών και κοινού.

Σχεδιασμός εγκατάστασης: Γιάννης Αρβανίτης, Αρχιτέκτονας

Σχεδιασμός Οπτικής Πληροφορίας: Αλέξανδρος Ψυχούλης, Εικαστικός, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

H επίσημη παρουσίαση του Ψηφιακού Αρχείου 1821 και τα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) θα γίνουν την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, στις 19.00.

Η εκδήλωση, λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία, θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά στη σελίδα του Ψηφιακού Αρχείου 1821 στο Facebook: https://www.facebook.com/1821DigitalArchive.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμοί

Ακαδημαϊκή Επιτροπή του έργου: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών, ΙΙΕ/ΕΙΕ

Μουσείο Μπενάκη: Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής

Πρωτοβουλία 1821-2021: Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα

ΔΕΗ Α.Ε. (χρυσός χορηγός): Σοφία Δήμτσα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής

Γενικά Αρχεία του Κράτους: Αμαλία Παππά, Γενική Διευθύντρια

Παρουσίαση του έργου ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1821: Άντα Διάλλα, καθηγήτρια ΑΣΚΤ, επιστημονική υπεύθυνη

 

 

 

23 Μαρτίου 2021

energypress