Ψωμάς: Θεσμικό πλαίσιο, τεχνολογία και κίνητρα, οι κρίσιμοι παράγοντες για την αγορά του πράσινου υδρογόνου

24 07 2023 | 00:13Energypress

Στους παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ωρίμανση της αγοράς υδρογόνου στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο ενεργειακός σύμβουλος, Στέλιος Ψωμάς, μιλώντας στο περιθώριο του Hydrogen & Green Gases Forum.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του υπογράμμισε τα εξής:

Στους παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ωρίμανση της αγοράς υδρογόνου στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο ενεργειακός σύμβουλος, Στέλιος Ψωμάς, μιλώντας στο περιθώριο του Hydrogen & Green Gases Forum.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του υπογράμμισε τα εξής:«Με μεγάλη χαρά συμμετέχω στο πρώτο συνέδριο του Energypress για το υδρογόνο και τα πράσινα αέρια. Ένα συνέδριο που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή και μια καινούριας αγοράς στην Ελλάδα, αυτής του υδρογόνου. Βέβαια η αγορά αυτή έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας, το οποίο χρειαζόμαστε άμεσα. Θα χρειαστούν επίσης πάρα πολλές καινούριες υποδομές ή αναβάθμιση των υφιστάμενων, κάτι που με τι σειρά του απαιτεί σημαντικά κονδύλια.

Κυρίως όμως χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε το ρόλο που θα έχει το υδρογόνο στην ενεργειακή μετάβαση και το νέο τοπίο, όπου θα κυριαρχούν οι ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι το υδρογόνο θα πρέπει να βρει τον κατάλληλο «χώρο» για να αναπτυχθεί και επιπλέον να έχει οικονομικό ενδιαφέρον. Διότι αν δεν αποκτήσει αυτόν τον ξεχωριστό ρόλο, τότε πολύ δύσκολα θα κυριαρχεί σε μια αγορά που ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Ειδικά για τις ΑΠΕ, το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει ως μια ακόμα διέξοδος, λόγω των περικοπών που αναμένονται μελλοντικά, εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσης, κυρίως των φωτοβολταϊκών, αλλά και των αιολικών.

Προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό στην αγορά και η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από 2 πράγματα. Πρώτον, από τη βελτίωση της τεχνολογίας, που αναμένεται συν τω χρόνω να έχουμε μια μείωση του κόστους. Δεύτερον, από ένα πλαίσιο και πλέγμα κινήτρων που θα πρέπει να δοθούν τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αντίστοιχο με αυτό που δίνεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Εκεί για παράδειγμα δίνεται μια επιδότηση επί της τιμής του παραγόμενου πράσινου υδρογόνου. Κάτι αντίστοιχο θα έκανε το υδρογόνο που παράγεται, για παράδειγμα από φωτοβολταϊκά, άμεσα ανταγωνιστικό σ σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας. Επομένως δε χρειάζεται να φτάσουμε στο 2030 ή και αργότερα, προκειμένου να μιλάμε για μια ώριμη αγορά υδρογόνου στην Ελλάδα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, φαντάζομαι σε έναν ορίζοντα 2-3 ετών, θα μπορούσαμε πολύ σύντομα να μιλάμε για συνύπαρξη ΑΠΕ και υδρογόνου.

Αν συμβούν όλα αυτά, διαθέτουμε δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο και τα κίνητρα, τότε το υδρογόνο θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ».

 

 

 

σ