PV-Infolink: Οι υψηλοί ναύλοι επηρεάζουν την αγορά φωτοβολταϊκών με ανεβασμένες τιμές.

04 02 2021 | 09:20

Τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζεται σε Ευρώπη και Αμερική, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες αρκετών κλάδων της οικονομίας, ανάμεσά τους και των φωτοβολταϊκών.

Όπως επισημαίνει το PV-Infolink, εσχάτως έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι ναύλοι για εμπορικά πλοία, με αυξήσεις της τάξης του 100% για τους δείκτες CCFI και BDI, και ακόμα και 300% στην περίπτωση μεταφοράς από την Κίνα προς τη Δύση. Σύμφωνα με το CNBC, οι ναύλοι από την Αν. Ασία προς τη Βόρεια Ευρώπη ήταν αυξημένοι κατά 264% το Δεκέμβριο σε ετήσια βάση και 145% από την Ασία στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση επηρεάζει και τα φωτοβολταϊκά σε όρους τιμών και ζήτησης. Η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να διαρκέσει ως τα τέλη του α' τριμήνου και ενώ το κινεζικό γιουάν συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, οι τιμές των προϊόντων φ/β στις αγορές πλην της Κίνας θα παραμείνουν υψηλές επιβραδύνοντας τη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, δεν παρατηρούνται τελευταία πολλές νέες παραγγελίες και το PV-Infolink αναμένει ότι η ζήτηση θα εξασθενήσει περαιτέρω μετά την κινεζική πρωτοχρονιά.

Παράλληλα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αποτελεί άλλον ένα παράγοντα για την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, καθώς το Δεκέμβριο οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 18,1% ετησίως και το πλεόνασμα έφτασε τα 78,1 δις. δολάρια ως αποτέλεσμα της ταχύτερης ανάπτυξης.

 

 

3 Φεβρουαρίου 2021

energypress