Πυρηνικός Πόλεμος: Θα προκαλούσε «Μικρή Εποχή των Παγετώνων» στη Γη

26 07 2022 | 09:13OT.gr Newsroom

Νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα βύθιζε τον κόσμο στο σκοτάδι, θα προκαλούσε κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και θα εξαφάνιζε μεγάλο μέρος της θαλάσσιας ζωής, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, στις ΗΠΑ, προέβησαν σε διάφορες προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν παγκόσμιες και περιφερειακές πυρηνικές συγκρούσεις στους ωκεανούς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εν λόγω προσομοιώσεις εξέτασαν τι θα συνέβαινε στη Γη, εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία έριχναν 4.400 βόμβες των 100 κιλοτόνων σε πόλεις και βιομηχανικές περιοχές και, εάν 500 όπλα ίδιου μεγέθους χρησιμοποιούνταν σε ενδεχόμενη σύγκρουση Ινδίας και Πακιστάν.

Μέσω των προσομοιώσεων αυτών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πυροθύελλες θα απελευθέρωναν αιθάλη και καπνό στην ανώτερη ατμόσφαιρα, μπλοκάροντας τον ήλιο και αναγκάζοντας τις θερμοκρασίες να πέσουν κατά 13 βαθμούς Φαρενάιτ, κατά μέσο όρο, ήδη από τον πρώτο μήνα.

Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε πτώση της θερμοκρασίας των ωκεανών και επέκταση των θαλάσσιων πάγων κατά περισσότερα από έξι εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, μπλοκάροντας μεγάλα λιμάνια, όπως το Τιαντζίν της Κίνας, η Κοπεγχάγη και η Αγία Πετρούπολη.

Στο πιο ακραίο σενάριο, η αποκατάσταση των ωκεανών ενδέχεται να χρειαστεί δεκαετίες για την επιφάνεια τους και εκατοντάδες χρόνια για τα βάθη τους.

Πυρηνικός Πόλεμος: Θα προκαλούσε «Μικρή Εποχή των Παγετώνων» στη Γη