Ρεκόρ επενδύσεων στα υπεράκτια αιολικά το 2020 - Στα 25 GW το υπεράκτιο αιολικό της Ευρώπης.

Περισσότερα από 2 GW εγκατεστημένης ισχύος σε υπεράκτια αιολικά πάρκα κατέγραψε η WindEurope το 2020, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αναλυτικότερα, το προηγούμενο έτος «έκλεισε» στα 2.918 MW με εννέα αιολικά πάρκα να συνδέονται στο δίκτυο σε πέντε χώρες και οι οποίες είναι η Ολλανδία με 1493 MW, το Βέλγιο με 706 MW, το Ηνωμένο Βασίλειο με 483 MW και η Γερμανία με 219 MW.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε το πλωτό αιολικό της Πορτογαλίας, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης NER300.

Με βάση τα νέα νούμερα του 2020, το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Ευρώπη φτάνει αισίως τα 25 GW με 116 έργα να βρίσκονται σε λειτουργία σε 12 χώρες. Ενδιαφέρον έχει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι το προηγούμενο έτος καταγράφηκε ρεκόρ επενδύσεων, με το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο να φτάνει τα 26.3 δισεκατομμύρια ευρώ, προς χρηματοδότηση projects συνολικής ισχύος 7.1GW.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson ανέφερε πως «26 δις ευρώ σε νέες επενδύσεις το 2020 είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία. Οι επενδυτές βλέπουν ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι φθηνή, αξιόπιστη και ανθεκτική και αυτό κάνει τις κυβερνήσεις να την θέλουν περισσότερο».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να υπογραμμίσει ότι το εν λόγω επενδυτικό «κύμα» έχει σημαντικό αντίκτυπο στην δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ανάπτυξη, καθώς, βάσει μετρήσεων, κάθε νέα υπεράκτια ανεμογεννήτρια που εγκαθίσταται, παράγει 15 εκατ. ευρώ σε όρους οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την WindEurope, το μέσο μέγεθος τουρμπινών που εγκαταστάθηκε πέρυσι ήταν περίπου στα 8 GW. Επιπρόσθετα, αναφέρει πως συνάφθηκαν έξι σημαντικές συμφωνίες αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) στον κλάδο, γεγονός που δείχνει και αποδεικνύει το σημαντικό ενδιαφέρον από μερίδα επιχειρηματικών ομίλων, μιας και PPAs υπεγράφησαν με εταιρείες όπως Nestle, Amazon, Deutsche Bank, Borealis και Ineos.

Αξιολογώντας τα θετικά αποτελέσματα για την κλάδο, η WindEurope υπογραμμίζει την ανάγκη να αξιοποιηθεί στο έπακρο η θετική συγκυρία και να συνοδευτεί με την λήψη μέτρων που διασφαλίζουν ένα ολοκληρωμένο και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τα υβριδικά υπεράκτια αιολικά.

Ακόμη, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών προς αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Ευρώπης.

 

 

9 Φεβρουαρίου 2021

energypress