Ρεκόρ ηλιακής ενέργειας «φέρνει» ο καύσωνας στη Γερμανία – Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές

26 07 2022 | 09:51new money newsroom

Τα ημερήσια συμβόλαια ενέργειας στη Γερμανία εκτοξεύονται στα 397,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022

Μια απρόσμενα θετική έκπληξη κρύβει το κύμα καύσωνα, το οποίο πλήττει τη δυτική Ευρώπη, καθώς η Γερμανία κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή παρήχθησαν 38.173 μεγαβάτ από τα ηλιακά πάνελ, το υψηλότερο επίπεδο ηλιακής ενέργειας στην ιστορία της χώρας

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ρεκόρ αναμένεται πολύ γρήγορα να αποτελέσει… παρελθόν, καθώς την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται νέα αύξηση της θερμοκρασίας. Οι ειδικοί, ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει τα 38.287 μεγαβάτ.  

ηλιακή ενέργεια

Ο πρωτοφανής καύσωνας, στην κυριολεξία, «ψήνει» πολλές περιοχές της δυτικής Ευρώπης, με την κορύφωση του φαινομένου να αναμένεται το προσεχές διήμερο στη Γερμανία. 

«Ο ιστορικός καύσωνας προβλέπεται να χτυπήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης αυτή την εβδομάδα, όπου θα καταγραφούν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών» εκτιμά η Maxar Technologies, σε σημείωμά της.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει να βιώσει θερμοκρασίες – ρεκόρ, με τις προβλέψεις να φθάνουν τους 38,5 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα και τους 40 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη. Στη Ναντ της Γαλλίας, τη Δευτέρα ο υδράργυρος αναμένεται να «χτυπήσει» 42 βαθμούς Κελσίου. 

Μπορεί η ηλιακή ενέργεια να κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά ο καύσωνας έχει μειώσει αισθητά την παραγωγή αιολικής (εξασθένηση ανέμων) και υδροηλεκτρικής (μείωση της στάθμης των ποταμών) ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξήσει τη ζήτηση για κατανάλωση (λόγω των κλιματιστικών). 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ημερήσια συμβόλαια ενέργειας στη Γερμανία να εκτοξεύονται στα 397,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. 

Κι όλα αυτά, ενόσω η ενεργειακή κρίση έχει θέσει σε συναγερμό τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία συνεχίζει το μπρα-ντε-φερ με τη Ρωσία. Ας σημειωθεί ότι ο βασικός αγωγός φυσικού αερίου, Nord Stream 1, θα παραμείνει κλειστός λόγω εργασιών συντήρησης έως την Πέμπτη.

Ρεκόρ ηλιακής ενέργειας «φέρνει» ο καύσωνας στη Γερμανία – Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές