Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Προετοιμάζεται να «υποδεχθεί» σκουπίδια και νερά

10 06 2022 | 10:14Μάχη Τράτσα

Η σύσταση και λειτουργία μιας νέας ενιαίας ρυθμιστικής Αρχής, η οποία θα ελέγχει εκτός από την αγορά ενέργειας, τα ύδατα, τα λύματα αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων _ μια προοπτική στην οποία, για πρώτη φορά είχε αναφερθεί πριν από περίπου έναν χρόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας _ φαίνεται ότι παραμένει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιος Δαγούμας, βρέθηκε στο Βερολίνο, προκειμένου να παρακολουθήσει ένα συνέδριο για τα απόβλητα και την ανακύκλωση, καθώς προετοιμάζεται για τις νέες ευθύνες που …έρχονται.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η σύσταση ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδάτων και λυμάτων, αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση την τέταρτη και πέμπτη δόση των κονδυλίων. Και το σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για τη δημιουργία μιας υπερ-εποπτικής αρχής για ενέργεια, νερά και σκουπίδια υπό την ομπρέλα της ΡΑΕ βασίζεται στο γεγονός ότι έτσι θα …κόψει δρόμο. Κι αυτό διότι η ΡΑΕ, παρά την υποστελέχωσή της, είναι ήδη οργανωμένη, διαθέτει κτιριακή υποδομή και έμπειρο προσωπικό, οπότε δεν θα χρειαστεί να στηθούν δύο νέες ξεχωριστές Αρχές.

Ο τομέας των υδάτων

Όσον αφορά στον κρίσιμο τομέα των υδάτων, η νέα σούπερ- αρχή θα είναι αρμόδια για την εφαρμογή της πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που έχει σχεδιαστεί από το ΥΠΕΝ. Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και να εποπτεύσει τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», διασφαλίζοντας παράλληλα και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελλάδα.

Για τα απόβλητα η Αρχή θα επιβλέπει την ορθότητα της τιμολογιακής πολιτικής, τη διαχείριση των απορριμμάτων ανά τη χώρα και την ορθή λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη διαχείριση των σκουπιδιών και των λυμάτων η Ελλάδα καταβάλει ανά εξάμηνο στην Κομισιόν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

«Σούπερ αρχή»

Όπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά στο ΟΤ Forum «Ο Κόσμος που Αλλάζει» ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος το εξαμηνιαίο πρόστιμο μόνο για την υπόθεση των χωματερών φτάνει τα 3.600.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθώς στη χώρα μας παραμένουν ακόμη 42 ΧΑΔΑ οι οποίες είτε λειτουργούν κανονικά, είτε έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Το πρόστιμο το οποίο μειώνεται όσο περιορίζεται ο αριθμός των χωματερών, ωστόσο παραμένει «ατιμωτικό».

Θετικός στη δημιουργία μιας «σούπερ αρχής» είχε εμφανιστεί, πριν από περίπου έναν χρόνο, ο κ. Δαγούμας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα διεθνώς, όπως της Ρυθμιστικής Αρχής της Ιταλίας (ARERA), η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των τομέων ρεύματος, φυσικού αερίου, διαχείρισης νερού, απορριμμάτων και τηλεθέρμανσης, αλλά και της Σιγκαπούρης, η οποία μάλιστα έχει μελετηθεί από τη ΡΑΕ. Επίσης, υπερ-εποπτικές αρχές για ενέργεια, ύδατα και περιβάλλον λειτουργούν στην Ιρλανδία (Commission for Regulation of Utilities – CRU), στη Βουλγαρία (EWRC), αλλά και στη Μάλτα.

Μάχη Τράτσα | Οικονομικός Ταχυδρόμος 

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Προετοιμάζεται να «υποδεχθεί» σκουπίδια και νερά