Σδούκου: Θέμα ημερών το νομοσχέδιο για την απλούστερη αδειοδότηση των ΑΠΕ - Σκέψεις για ομαδοποίηση αιτήσεων φ/β για κορεσμένα δίκτυα.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο που αφορά την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας στις ΑΠΕ, όπως δήλωσε σήμερα από το βήμα της ημερίδας του ΣΕΦ η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η ίδια ξεκίνησε λέγοντας ότι τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια τεχνολογία που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Τόνισε ότι "ξεκινάει μια ωραία δεκαετία. Η χώρα έχει δεσμευτεί με φιλόδοξους στόχους και 450 μεγαβάτ ετησίως νέων φωτοβολταϊκών πρέπει να εγκαθίστανται για να επιτευχθεί ο στόχος στις ΑΠΕ". 

Στη συνέχεια, η κα Σδούκου αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες αυτή τη στιγμή για το υπουργείο, οι οποίες έχουν ως εξής: 

Σχετικά με την απλοποίηση αδειοδότησης, είπε ότι "έχουμε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο και σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί. Στην πρώτη φάση αντί για άδεια παραγωγής θα εκδίδεται βεβαίωση καταχώρησης. Στόχος να μειωθεί ο χρόνος από τα δύο χρόνια σε 3-4 μήνες αρχικά μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο πληροφοριακό σύστημα και να φτάσει τελικά τον ένα μήνα. Να ανεβαίνουν όλα σε ένα πληροφοριακό σύστημα και να μην εξετάζονται πράγματα που εξετάζονται σε μεταγενέστερες φάσεις. Θα ακολουθούν προθεσμίες για τις επόμενες φάσεις και αν δεν το πράξει ο επενδυτής, τότε θα χάσει τη βεβαίωση". 

Σύμφωνα με την ίδια, το επόμενο στάδιο, η περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα έχει το δικό του κεφάλαιο στο νομοσχέδιο. "Θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος. Με αυτά τα δύο σκέλη ξεκινάμε την απλοποίηση και θεωρούμε ότι σε πρώτο στάδιο θα μειωθούν οι χρόνοι", τόνισε.

"Ως το καλοκαίρι θέλουμε να απλοποιήσουμε και τα υπόλοιπα αδειοδοτικά στάδια και να εξετάσουμε τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων. Στόχος να μπουν προθεσμίες στους επενδυτές αλλά και στις υπηρεσίες για να απαντούν γρήγορα", σχολίασε η γ.γ. του ΥΠΕΝ. 

Η δεύτερη προτεραιότητα για το υπουργείο είναι η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων. Όπως εξήγησε η κα Σδούκου, "περιμένετε τρεις ΥΑ και σας αφορούν. Τις δουλεύουμε εντατικά και σύντομα θα υπογραφούν. Η μια είναι για τη σειρά προτεραιότητας στο δίκτυο. Θα περιορίσουμε πολύ το πρόβλημα με τα αιτήματα των ιδιωτών λόγω της προτεραιότητας των ενεργειακών κοινοτήτων. Εμείς θα δώσουμε προτεραιότητα στην ηλεκτροπαραγωγή και θα περιοριστεί δραστικά η προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων.

Η δεύτερη αφορά τη γη υψηλής παραγωγικότητας και έχει σταλλεί στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Η τρίτη καθορίζει την απόδοση του 10% που οφείλεται για τους σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούν από τα τελευταία τρία έτη".

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι ο κορεσμός του δικτύου. Η κα Σδούκου ανέφερε σχετικά ότι το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συζητήσεις με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΕ για να δοθεί λύση. "Σκεφτόμαστε να μπορούν να ομαδοποιούνται φωτοβολταϊκά και να κάνουν κοινό αίτημα", ανέφερε.

Το τέταρτο θέμα που εστιάζει το ΥΠΕΝ είναι ο αδειοδοτικός κύκλος Μαρτίου. "Το συζητάμε με τη ΡΑΕ. Έχουμε ζητήσει γνωμοδότηση για την πιθανή κατάργηση του κύκλου. Δεν έχει λογική να καταθέσει κανείς αίτηση με βάση ένα πλάισιο που δεν θα υπάρχει μετά από 10 μέρες. Θα αφορά νέες αιτήσεις και όχι την τροποποίηση υφιστάμενων", παρατήρησε η κα Σδούκου.

Αναφορικά με τον ΕΛΑΠΕ, η ίδια ανέφερε ότι "δεν θα αφήσουμε να γίνει ελλειμματικός. Είναι στο τυπογραφείο η ΥΑ κατανομής των ρύπων για το 2019 όπου ενισχύεται από 65% σε 72% το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ". 

Τέλος σχετικά με το net metering δήλωσε ότι "θεωρούμε επιτακτική την επέκταση των συστημάτων αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού. Στόχος να αναπτυχθούν καινοτόμα σχήματα συμψηφισμού. Ως το 2030 ένα γιγαβάτ προβλέπεται στο ΕΣΕΚ. Απαιτείται απλοποίηση του πλαισίου και περιμένουμε τις απόψεις σας".

 

 

 

19 Φεβρουαρίου 2020

Εnergypress