Σε επτά ώρες εξάγαμε «πράσινη» ενέργεια ίση με το 16% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας

Την δυναμική της πράσινης ανάπτυξης αναδεικνύει η ανάλυση των στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για τον Μάιο, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή από ΑΠΕ ξεπέρασε κατά 100% τη συνολική ζήτηση της χώρας, για επτά ώρες.

Κατά την διάρκεια αυτών των ωρών, στις 6 και 7 Μαίου, εξήχθησαν συνολικά προς τα Βαλκάνια 6.500 -7.000 MWh. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι εξάγονταν κατά μέσον όρο 935 «πράσινες» MWh την ώρα.

Τις συγκεκριμένες μέρες η μεσοσταθμική κατανάλωση ήταν της τάξης των 6.000 MW. Επομένως, εκείνο το διήμερο εξάγαμε προς τις γειτονικές χώρες ποσότητα «πράσινης» ενέργειας, ίση με το 17% της συνολικής εθνικής κατανάλωσης, μια διόλου ευκαταφρόνητη επιδόση. Εικόνα που όσο τα επόμενα χρόνια θα ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ θα επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες, πόσο μάλλον αν στο παιχνίδι, εκτός από τα φωτοβολταικά, μπουν πιο δυναμικά και τα αιολικά.

Στελέχη του χώρου των αιολικών σημειώνουν ότι εφόσον τα επόμενα χρόνια αναπτύξουμε ένα σημαντικό αριθμό νέων πάρκων, εκμεταλλευόμενοι το πλούσιο αιολικό μας δυναμικό, τότε η χώρα θα παράγει ενέργεια από ΑΠΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Δηλαδή και τις ώρες, πέραν του μεσημεριού, κατά τις οποίες τα φωτοβολταϊκά των γειτονικών χωρών θα υποπαράγουν ή δεν θα παράγουν καθόλου.

Τις ώρες αυτές, κατά τις οποίες οι γείτονες θα έχουν ανάγκη από φθηνό ρεύμα, η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει την παραπάνω αιολική ενέργεια, εφόσον φυσικά ενισχυθούν οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας, αλλά και αυξηθούν οι στόχοι για αιολικά στο νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, όταν αυτό θα καταρτιστεί μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα της, το βέλτιστο ενεργειακό μείγμα προϋποθέτει την ισόρροπη ανάπτυξη των δύο ωριμότερων τεχνολογιών (αιολικά, φωτοβολταικα) με το μεγαλύτερο δυναμικό. Κατά την ΕΛΕΤΑΕΝ, το μερίδιο της αιολικής ισχύος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%-60% ως το 2030. Ενόψει της κατάρτισης του νέου ΕΣΕΚ, οι άνθρωποι του χώρου ζητούν να ληφθεί υπόψη το παραπάνω πλεονέκτημα των αιολικών έναντι των γειτονικών χωρών.

Θυμίζουμε ότι τον Μάιο, καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό στις ΑΠΕ, καθώς, συμμετείχαν κατά 48% - σχεδόν κατά το ήμισυ- στο ενεργειακό μείγμα, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη ήταν μόλις 5%.

Επί 21 ώρες, η παραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερέβη το 90%. Ενώ για δύο συνεχόμενες μέρες (6 -7 Μαίου) και για επτά ώρες, υπερκάλυψε τη ζήτηση, δηλαδή ξεπέρασε το 100%.Η υπερβάλλουσα αυτή ποσότητα πράσινης ενέργειας εξήχθη στα Βαλκάνια. Συνέβη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022 όταν εξάγαμε επί πέντε συνεχείς ώρες ενέργεια από ήλιο και άνεμο, επαναλήφθηκε τον Φεβρουάριο και έκτοτε πραγματοποιείται όλο και συχνότερα.'

 

 

 

σ