Σκεπτικισμός από τη βιομηχανία για τα πράσινα PPAs – Για ποιους λόγους εκτιμάται ότι το μέτρο δεν θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα για τη βιομηχανία

Τα πράσινα PPAs προβάλλονται το τελευταίο διάστημα ως το μέτρο που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της βιομηχανίας για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Και θεωρητικά, όλες οι πλευρές δείχνουν να υποδέχονται θετικά την προοπτική να υπάρξει διπλό όφελος για τη βιομηχανία: αφενός να πρασινίσει το αποτύπωμά της και αφετέρου να επιτύχει ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. 

Καθώς όμως το εγχείρημα σχηματοποιείται και παίρνει πιο συγκεκριμένη μορφή, η βιομηχανία αρχίζει να έχει συγκεκριμένες ενστάσεις και ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου. 

Κάποιες πλευρές μάλιστα θεωρούν ότι καθώς τα νούμερα γίνονται πιο συγκεκριμένα, αποδεικνύεται μύθος ότι τα πράσινα PPAs θα λύσουν το πρόβλημα ανταγωνιστικής τιμής ενέργειας για τη βιομηχανία.

Το κυριότερο πρόβλημα, που επισημαίνεται, είναι το λεγόμενο reshaping cost, δηλαδή το κόστος αλλά και το ρίσκο προσαρμογής της καμπύλης παραγωγής της μονάδας ΑΠΕ στην καμπύλη φορτίου μιας βιομηχανίας. Και αυτό το κόστος, επισημαίνουν πηγές της βιομηχανίας  είναι πολύ υψηλό. 

Για παράδειγμα ένα εργοστάσιο base load, με πολύ καλό συντελεστή χρησιμοποίησης π.χ 80%  και μέγιστη ισχύ 40MW και  ετήσια κατανάλωση 280.000ΜWh, εάν υπογράψει 10ετές PPA 10ετές με ΦΒ σε ανταγωνιστική τιμή 35 Ευρώ/Μwh (πλέον του κόστους αγοράς εξισορρόπησης κ.λ.π), τότε το η παραγωγή του φωτοβολταϊκού θα φτάσει περίπου τις 1.500 ώρες και θα δώσει ενέργεια περίπου  60.000 MWh. Σε αυτήν την περίπτωση το εργοστάσιο τις  υπόλοιπες 220.000, ήτοι το 78% θα πρέπει να αγοράσει ενέργεια από την αγορά.  

Εάν το εργοστάσιο θελήσει να εξασφαλίσει όλη την ενέργειά του από το φ/β τότε θα πρέπει να υπογράψει PPA με πάρκα ισχύος 200MW. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει:

  1. το εργοστάσιο θα απορροφήσει μόνο τις 60.000MWh

  2. τις υπολοιπες 240.000MWh που θα παράξει το ΦΒ θα πρέπει να τις πουλήσει στην αγορά, με την τιμή πώλησης, ενδεχομένως να είναι κάτω από τα 30 Ευρω/MWh, δηλαδή την τιμή αγοράς

  3. το εργοστάσιο θα πρέπει να αγοράσει τις ώρες που δεν παράγει το ΦΒ ενέργεια από την αγορά, δηλαδή 220.000MWh σε τιμές σίγουρα υψηλότερες από την τιμή που θα πάρει πουλώντας την ενέργεια του ΦΒ 

Είναι αντιληπτό, αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας ότι οι εγγυήσεις που σχεδιάζεται να χορηγηθούν δεν είναι αρκετές προκειμένου τα πράσινα PPAs να είναι αποτελεσματικά. Για να επιτύχει το μέτρο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές θα πρέπει να καλυφθεί το κόστος που δημιουργείται για τη μετατροπή της παραγωγής των φβ σε  base load καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ένα ακόμη σημείο ανησυχίας αφορά στο γεγονός ότι η πρόσβαση στην πλατφόρμα (multi buyer- multi seller) που θα δημιουργηθεί στο χρηματιστήριο ενέργειας θα είναι ανοικτή σε όλους επομένως και στους μεγάλους προμηθευτές οι οποίοι προφανώς θα μπορούν να πλειοδοτήσουν σε τιμές. Δηλαδή, η πρόταση βάζει τη βιομηχανία να ανταγωνιστεί τους μεγάλους προμηθευτές που είναι εν δυνάμει και προμηθευτές της.

Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανία δεν έχει πειστεί ότι η πλατφόρμα θα δίνει προτεραιότητα στους ενεργοβόρους καταναλωτές καθώς η τιμή που θα προσφέρει η βιομηχανία θα είναι μικρότερη. Κατά συνέπεια το μέτρο των PPAs όπως έχει προταθεί, στην πραγματικότητα δε θα δώσει λύση για τη βιομηχανία αλλά μόνο για τους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν την πώληση της ενέργειάς τους. 

 

 

29 Iουλίου 2021

energypress