Σκρέκας: Μέχρι τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

30 07 2021 | 09:21

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, τροπολογίας που ρυθμίζει θέματα του τομέα ευθύνης του.

«Η αντικατάσταση των παραδοσιακών μέσων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ή από ορυκτά καύσιμα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μέσα παραγωγής ανανεώσιμα όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, φυσικά θα φέρει ένα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και μια πραγματικότητα μεγάλων και πολλών επενδύσεων στη χώρα», είπε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει το καθεστώς που αφορά την χωροταξία και χωροθεσία αυτών των μέσων παραγωγής.

«Επαναλαμβάνω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Και εκεί πραγματικά είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να προστατεύσουμε γενικότερα το περιβάλλον της χώρας. Και με αυτό τον τρόπο να μπορούμε από τη μία, να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή, την ενεργειακή μετάβαση και την πράσινη μετάβαση και την αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και από την άλλη, να διατηρήσουμε φυσικά τον τεράστιο γενικότερα, είτε περιβαλλοντικό, είτε πολιτισμικό πλούτο που έχει η χώρα και να προστατέψουμε τις κοινωνίες», είπε ο κ. Σκρέκας.

Ακόμη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε: «Λέμε σε όλους όσους επενδυτές θέλουν να κατασκευάσουν, ότι πρέπει πια στα επιχειρησιακά τους πλάνα να βάλουν πολύ ψηλά την τοπική κοινωνία -συμμέτοχο, ώστε να μπορούν να πετυχαίνουν αυτή τη συναίνεση που χρειάζεται».

 

 

 

30 Ιουλίου 2021

energypress