Σκρέκας: Μια ανταγωνιστική λύση, η ηλεκτρική ενέργεια από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας - Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε

22 03 2022 | 06:57

Η πυρηνική συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας βρίσκεται μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την αγορά φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον δημοσιογράφο Πάυλο Τσίμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η «πυρηνική συνεργασία» των δύο γειτονικών χωρών μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης στην ενεργειακή κρίση.

Η ιδέα αφορά την επιθυμία της Βουλγαρίας να προχωρήσει σε επέκταση του υφιστάμενου πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι και την δυνατότητα να συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία (διμερή συμβόλαια) σε ανταγωνιστικές τιμές προκειμένου να διοχετεύει την πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ των υποψήφιων «προορισμών» είναι και η Ελλάδα.

Πρόκειται για μια πρόταση που βρίσκεται και επίσημα στο τραπέζι, ωστόσο, παραμένει σε αρχικό στάδιο με τις συζητήσεις να έχουν μόλις ξεκινήσει, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Να σημειώσουμε ότι ήδη η Ελλάδα εισάγει περί τις 2-4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, μέρος της οποίας παράγεται από τον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας.

Τέλος, ο ΥΠΕΝ υπογράμμισε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ότι αφορά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, καθώς, όπως είπε, «είναι αδύνατον μια χώρα μόνη της να δώσει απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα». Σε ότι αφορά τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση – όσο το δυνατόν – της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν, που όμως δεν μπορούν παρά απλώς να απαλύνουν το πρόβλημα. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα, το πακέτο στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φτάνει τα 3,5 δις ευρώ (2,4 δις ευρώ από τα μέτρα στήριξης του κράτους και 1 δις μέσω εκπτώσεων από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας).

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο φορολόγησης των «windfall profits» που αποκομίζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί την τρέχουσα περίοδο, ο Υπουργός ανέφερε πως αρχικά πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και μετά να αξιολογήσουμε την κατάσταση, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα.

Τέλος, το ΥΠΕΝ έχει δώσει εντολή στη ΡΑΕ να ελέγχει προμηθευτές και παραγωγούς για τυχόν άσκηση αθέμιτων πρακτικών στη λειτουργία τους, διευκρινίζοντας ότι σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση η παρέμβαση της Πολιτείας και των αρμόδιων αρχών θα είναι άμεση.

Σκρέκας: Μια ανταγωνιστική λύση, η ηλεκτρική ενέργεια από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας - Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε