Σκρέκας: Στο 10,8% του συνόλου η κατανάλωση του Δημοσίου – Μείωση 10% φέτος - Στις 12 Σεπτεμβρίου αρχίζει το ΗΛΕΚΤΡΑ

07 09 2022 | 12:00

Μέτρα για  την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου, για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ προαναγγέλθηκαν και νέα μέτρα για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η λειτουργία της νέας πλατφόρμας ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, ενώ αποσκοπεί σε αναβάθμιση 2,5 εκατ. τ.μ. κτιρίων.

Επιπλέον τα μέτρα που ανέφερε ο κ. Σκρέκας:

  • Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
  • Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
  • Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
  • Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι αυτό.
  • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.
  • Σκίαση όπου απαιτείται.
  • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
  • Εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης βελτίωση λειτουργίας.
  • Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.

Κεντρικής σημασίας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης έχει ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου σε κάθε φορέα, κατά προτίμηση μηχανικού.

Υπ' ευθύνη του, όπως εξειδίκευσε ο κ. Βορίδης, θα πρέπει να υπάρξει συντήρηση κλιματιστικών και θερμαντικών μέσων, ρύθμιση της θερμοκρασίας τους σύμφωνα με τα οριζόμενα από την υπουργική απόφαση, ενώ θα αναθέτει σε έναν υπάλληλο κάθε τμήματος να κλείνουν φώτα και υπολογιστές, στο τέλος κάθε βάρδιας.

Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ελέγχει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας με κανένα τρόπο από τους δημόσιους υπαλλήλλους.

Κεντρικής σημασίας στα νέα μέτρα είναι ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου για κάθε δημόσιο κτίριο, όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας και εξειδίκευσε ο Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας το στην ειδική πλατφόρμα της κυβέρνησης.

Όπως όμως εξήγησε ο κ. Βορίδης από τους 2495 φορείς του δημοσίου, εδώ και δύο μήνες μόνο 221 φορείς έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο.

Ο υπουργός προανήγγειλε πως οι φορείς που δεν θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης θα υποστούν κυρώσεις ενώ θα εξαιρεθούν από τον επόμενο κύκλο κινητικότητας.

1