Σκρέκας: Στόχος να διορθώσουμε τις "ανορθογραφίες" σε ΕΛΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες - Σε διαβούλευση με τους φορείς για τους διαγωνισμούς των μικρών φ/β.

02 02 2021 | 09:49

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την Κυβέρνηση στόχος μας ήταν και είναι η υλοποίηση του εθνικού μας σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο τροποποιήσαμε με στόχο την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας ώστε να μπορέσουμε να απαλλαχθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τον ρυπογόνο λιγνίτη και έτσι με αυτό τον τρόπο οι ανανεώσιμες να γίνουν η κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας. 

Αυτά δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα στάθηκε στο ότι η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ θέτει ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ, φτάνοντας στα 19 GW μέχρι το 2030, την ώρα που το αρχικό σχέδιο είχε θέσει σαφώς χαμηλότερους στόχους με 31% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας έναντι 35%, δηλαδή μία αύξηση άνω του 10% - 15%. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε 16,5% συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ενώ η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ μηδενικής συμμετοχής. Στην περίπτωση των ρύπων, ο κ. Σκρέκας είπε ότι "32% μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου σε σχέση με το ’90 λέγατε εσείς, ενώ εμείς στοχεύουμε στο 42% μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που προκαλούν φυσικά και το φαινόμενο που ταλανίζει τον πλανήτη γη, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής". 

Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός τόνισε ότι "δεν πρέπει να μας κρίνετε άδικα και να κουνάτε το δάχτυλο, ότι εμείς τιμωρούμε τις ΑΠΕ όταν πρώτοι εμείς απ’ όλους τους άλλους θεωρούμε βασικό πυλώνα ανάπτυξης αλλά και στήριξης του ενεργειακού μας συστήματος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας...Δεν παραλάβαμε ένα παράδεισο στον χώρο των ΑΠΕ, όπως δεν παραλάβαμε ένα παράδεισο σε τίποτα από αυτά τα οποία παραλάβαμε από τη προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ".

"Άσκοπη η παράταση όσον αφορά τις αιτήσεις των μικρών φ/β"

Μιλώντας για τον ΕΛΑΠΕ και τις ενεργειακές κοινότητες, ο υπουργός είπε ότι "θέλουμε ενεργειακή δημοκρατία, θέλουμε να μπορεί ένας Έλληνας, εφόσον το θέλει, να μπορεί και αυτός να έχει μία συμμετοχή και να μπορεί να συμμετέχει σε αυτή τη μεταμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδος μας, αλλά έτσι όπως το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αυτό δεν διασφάλισε, γιατί δίχως διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Γιατί ο ΕΛΑΠΕ είναι αυτός που στηρίζει ακριβώς την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα. Άρα, εμείς προσπαθούμε να διορθώσουμε τις ανορθογραφίες που εσείς μας αφήσατε, και την άναρχη και ανεξέλεγκτη πράγματι διείσδυση με όρους που δεν ήταν ανταγωνιστικοί σε πολλές περιπτώσεις". 

Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε ως σωστό μέτρο τις ενεργειακές κοινότητες, το οποίο όμως "παραλίγο να οδηγήσει σε μία μαζική καταδουλίευση της δυνατότητας να δώσουμε στους απλούς Έλληνες να έχουν και αυτοί συμμετοχή σε ένα κομμάτι της παραγωγής ενέργειες από ΑΠΕ. Είδαμε τελικά οι ίδιοι και οι ίδιοι να μπορούν να συνθέτουν δεκάδες ενεργειακές κοινότητες, οι ίδιοι και οι ίδιοι και τελικά να εκμεταλλεύονται αυτή την προνομιακή ορθώς μεταχείριση χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι περισσότεροι έχουν πρόσβαση στις ΑΠΕ, άρα περισσότεροι πολίτες, άρα χωρίς να έχουμε αυτό το οποίο θέλουμε, την ενεργειακή δημοκρατία. Ερχόμαστε, λοιπόν, εμείς αυτά να τα διορθώσουμε, να βάλουμε μία τάξη, να βάλουμε κανόνες, να μπορούν πράγματι όλοι και οι μικροί και αυτοί να συμβάλλουν στον εθνικό μας στόχο".

Σε ότι έχει να κάνει με την καταληκτική ημερομηνία 31/12/2020 για τις σχετικές αιτήσεις των ενεργειακών κοινοτήτων, ο υπουργός σχολίασε ότι "εμείς είπαμε ότι όποιοι φάκελοι είναι πλήρεις, φυσικά και θα κρατήσουν τη σειρά τους και θα μπούνε στη διαδικασία να πάρουν τελικά την έγκριση από το ΔΕΔΔΗΕ εφόσον μπορούν, να κατασκευάσουν. Η πραγματικότητα ποια είναι; Ότι τα δίκτυα τα παραλάβαμε υπέρ κορεσμένα. 4,5 χρόνια κύριε Φάμελλε τι κάνατε; Τι έκανε η κυβέρνησή σας;  Τι έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ; Τι επενδύσεις έκανε ώστε να ανοίξουν τα δίκτυα και να μπορούν οι μικροί πολίτες Έλληνες, οι μικροί σε ότι αφορά το μέγεθος του φωτοβολταϊκού που θέλουν να εγκαταστήσουν. Κατά τα άλλα είναι πολύ μεγάλοι. Τι κάνανε λοιπόν αυτοί οι μικροί κάτοχοι φωτοβολταϊκών. Μπόρεσαν, μπορούν σήμερα να συνδέσουν τα φωτοβολταϊκά τους; Όχι. Το 60% ως 70% των αιτήσεων απορρίπτονται από τον ΔΕΔΔΗΕ. Είναι μια πραγματικότητα. 

Άρα, γιατί μιλάμε; Για ποια παράταση μιλάμε; Σε τι; Σε κάτι που θα απορριφθεί την επόμενη. Το 99% των αιτήσεων που κατατέθηκαν το Δεκέμβρη εκείνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει ο αρμόδιος οργανισμός θα λάβουν αδυναμία σύνδεσης. Κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Τους βάζουμε να κάνουν έξοδα, να πληρώσουν χρήματα, να φτιάξουν φακέλους, να καταθέσουν ώστε τελικά να απορριφθούν; Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε".

Τέλος, όσον αφορά το σχεδιασμό για τις δημοπρασίες των μικρών φωτοβολταϊκών, ο κ. Σκρέκας είπε ότι το ΥΠΕΝ συζητά με τους θεσμικούς εκπροσώπους για να δει τι είναι καλύτερο για αυτούς, ώστε να διασφαλίσει τα δύο ζητήματα που θέλει. "Το πρώτο να καταφέρουμε να πρασινίσουμε την ενεργειακή παραγωγή της χώρας, να απανθρακοποιήσουμε την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας και κατά δεύτερον, να διασφαλίσουμε την ενεργειακή δημοκρατία, ότι περισσότεροι θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν την οραματική θα έλεγα ενεργειακή μεταμόρφωση της χώρας μας". 

 

 

1 February 2021

energypress