Σκυλακάκης: Η Αλεξανδρούπολη πρωταγωνίστρια στις ΑΠΕ - Εντός των επόμενων μηνών το πλαίσιο για βιοαέριο και βιομεθάνιο

16 03 2024 | 08:18

«Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη δεν γίνεται απλώς ένας ενεργειακός κόμβος, αλλά εξελίσσεται σε μια ισχυρή παραγωγική περιοχή σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ πολύ σημαντικοί πόροι θα διατεθούν ώστε αυτή να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ζημίες που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, από το βήμα του  East Macedonia Thrace Forum ΙΙ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή θα «βοηθηθεί και από την αύξηση των διασυνδέσεων προς Βορρά, τόσο σε επίπεδο ηλεκτρικών, όσο και μεταφορικών».

Γνωστοποίησε δε, ότι στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη βουλγαρική πλευρά για το θέμα του νερού στον Άρδα, ζήτημα που όπως τόνισε «θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά τα επόμενα χρόνια, λόγω και της έντασης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».

Επιπλέον, όπως είπε, συνεχίζουν να «τρέχουν» στην περιοχή προγράμματα αντιπυρικής προστασίας, ενώ αποκάλυψε ότι «η περιοχή θα γίνει το επίκεντρο της δασικής μεταρρύθμισης που προωθείται και θα έρθει σύντομα στη Βουλή, μιας και υπάρχει η εμπειρία στη διαχείριση των δασών, ενώ είναι ισχυροί και οι δασικοί συνεταιρισμοί, που θα είναι από τα βασικά μας εργαλεία».

Για τον αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι «προϋπόθεση για να γίνει είναι να υπάρξει επαρκής ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα», σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία για την υλοποίησή του ανήκει στη βουλγαρική πλευρά. Τόνισε ακόμα ότι «η σημασία του διαδρόμου ασφαλώς είναι σημαντική, και στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να διαπιστώσουμε εάν αυτό θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία του». «Για την ώρα περιμένουμε την άλλη πλευρά που έχει και την πρωτοβουλία», υπογράμμισε.

Έρχεται θεσμικό πλαίσιο για βιοαέριο και βιομεθάνιο

Υπό επεξεργασία βρίσκεται θεσμικό πλαίσιο για το βιοαέριο και το βιομεθάνιο σημείωσε εξάλλου ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι θα έρθει στη Βουλή εντός των αμέσως επόμενων μηνών, καθώς βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία, ενώ έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς.

Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για επιδότηση της βιομάζας που καταλήγει και μετατρέπεται σε βιοαέριο και βιομεθάνιο, λέγοντας ότι «το βασικό πρόβλημα σε αυτή την αγορά είναι η έλλειψη της πρώτης ύλης, αφού το δύσκολο είναι να δημιουργήσεις τη ροή της προς τις σχετικές βιομηχανίες». Η δυσκολία στην εξασφάλιση της ροής, έγκειται σύμφωνα με τον ίδιο, στην πολυδιάσπαση του πρωτογενούς τομέα και στο ότι δεν αντιμετωπίζονταν οι πρώτες ύλες ως θησαυρός, αλλά ως απόβλητα και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι «θα πάμε σε ένα μεταβατικό πλαίσιο και θα επιδοτήσουμε αυτού του είδους τη διαδικασία, ώστε να δώσουμε πρόσθετη ώθηση για την μετάβαση στην πράσινη αγορά που είναι εξαιρετικά σημαντική».

Για την εξόρυξη στις σπάνιες γαίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία μια μεταρρύθμιση και προετοιμάζεται ο νέος μεταλλευτικός κώδικας που είναι όπως σημείωσε, «απαρχαιωμένος και χρειάζεται εκσυγχρονισμό».

Για τη γεωθερμία υπογράμμισε την ανάγκη να «την σκεφτούμε σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα, όπου μπορεί να δίνει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα εκεί που υπάρχει» και τόνισε ότι «η στροφή του πρωτογενούς τομέα σε εντατικές καλλιέργειες, έναντι των εκτατικών, είναι "κλειδί" για το μέλλον». Άλλωστε, όπως επισήμανε, η Ελλάδα ακόμη και εάν πετύχει τον συνεργατισμό «δεν λύνει τελεσίδικα το θέμα του πολυδιασπασμένου κλήρου. Επίσης είναι μεγάλο το κομμάτι του κλήρου -εκατομμύρια τα στρέμματα που εγκαταλείπονται την τελευταία 10ετία».      

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα «είναι να μπορέσουμε να αυξήσουμε σε συγκεκριμένα πεδία τη παραγωγικότητά μας με εντατική γεωργία που θα δημιουργήσει πραγματικά πλούτο και επενδύσεις και να μη βασιστούμε σε μεγάλες εκτάσεις που καλλιεργούνται εκτατικά».

Η