Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει βιομηχανικά και ενεργειακά στο τομέα των offshore αιολικών – Οι επόμενες κινήσεις του Υπουργείου

Τα επόμενα βήματα που θα αναλάβει η Πολιτεία για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας νωρίτερα στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα την εφοδιαστική αλυσίδα για τα ΥΑΠ.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέφερε ότι η ΕΔΕΥΕΠ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιήσει τις μελέτες βυθού και τις ανεμολογικές μελέτες για τα οικόπεδα που έχουν προβλεφθεί να «φιλοξενήσουν» θαλάσσιες αιολικές εγκαταστάσεις και αθροιστικά ξεπερνούν τα 12 GW. Η πρόθεση του Υπουργείου είναι να επιταχυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι προδιαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε ιδανικά να δοθούν οι περιβαλλοντικές άδειες ακόμη και πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο Υπουργός, ακόμη κι αν δεν καταστεί εφικτή η εκ των προτέρων πλήρης αδειοδότηση των πάρκων, αυτό θα έχει προχωρήσει σε ποσοστό τουλάχιστον 90%. «Θέλουμε να βγάλουμε τους διαγωνισμούς με το κλειδί στο χέρι», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα διατεθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα dataroom με την διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος.  

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση του υπουργείου να προωθήσει ένα δεύτερο πακέτο πιλοτικών έργων με βασική στόχευση την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε εθνικό επίπεδο. Η κατακύρωση των υποψήφιων επενδυτών που θα αναλάβουν τα έργα θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία σχεδιάζεται να προηγηθεί των μεγάλων διαγωνισμών offshore αιολικών. Η εμπροσθοβαρής υλοποίηση των πιλοτικών έργων που δυνητικά θα ξεπεράσουν το 1 GW στόχο έχει να υπηρετήσει την απαραίτητη προετοιμασία που πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναλυτικότερα σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα, ο Υπουργός ΠΕΝ τόνισε ότι η δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας που θα στηρίξει την ανάπτυξη των έργων, δύναται να αποτελέσει ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την χώρα μας. Με δεδομένο ότι τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, η εγγύτητα της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τοποθεσία των πάρκων παίζει κομβικό ρόλο.

«Ειδικά στη περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών υπάρχει μεγάλο κομμάτι συντήρησης σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ, εργασίες σχετικά με το καλώδιο, εργασίες εγκατάστασης, πλατφόρμες που έχει αξία να προσφέρονται κοντά στο πάρκο και όχι να έρχονται από κάπου μακριά καθώς αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος», ανέφερε σχετικά. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά αξιόλογο αιολικό δυναμικό «προδικάζουν» ισχυρή προστιθέμενη αξία για την χώρα τα επόμενα χρόνια για την οικονομία της χώρας.

 

 

 

 

σ