Σκυλακάκης: Η φύτευση στα φωτοβολταϊκά θα συζητηθεί με τους φορείς - Άνω του 50% το capacity factor στα ελληνικά υπεράκτια αιολικά

Στα θέματα που αφορούν το υπό ψήφιση περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέρθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για "μικρές αλλαγές με μεγάλη σημασία" στη νομοθεσία και έφερε ως παράδειγμα τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην απόληξη κλιμακοστασίων.

Σε ότι αφορά τα υπεράκτια αιολικά, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό δυναμικό που την καθιστά μοναδική στη Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υπεράκτια αιολικά διαθέτουν τρία πλεονεκτήματα στην Ελλάδα: Η χώρα έχει ισχυρούς ανέμους, αλλά και μεγάλη διάρκεια ανέμων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα φωτοβολταϊκά της Γερμανίας έχουν 800-900 ωρες λειτουργίας ανά έτος και στην Ελλάδα φτάνουν τις 1500. Στα χερσαία αιολικά φτάνουν εως τις 3000, ενώ στα υπερακτια ξεπερνούν τις 4.000. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 50% capacity factor.

Ταυτόχρονα, τα υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα θα έχουν μικρή απόσταση από τις ακτές συγκριτικά με τη Βορεια Θαλασσα. 

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό είναι ότι αντίθετα με τα φ/β και τα χερσαία αιολικά, έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία πάνω από 50%. Οι πλατφόρμες τους μπορούν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, ενώ η χώρα διαθέτει καλώδια, δύτες και άλλα συστήματα και υπηρεσίες.

Τέλος, στο θέμα της φύτευσης για τα φωτοβολταϊκά, ο υπουργός τόνισε ότι θα συζητηθεί με τους φορείς πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η φύτευση αποτελεί εξασφάλιση για το φυσικό τοπίο και για τον κλάδο ώστε να μειωθεί η οπτική όχληση

 

 

 

 

σ