Σλοβακία: Το μέλλον των καθαρών μηδενικών εκπομπών είναι στους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

20 01 2022 | 07:39Michal Hudec

Η Σλοβακία δείχνει ενδιαφέρον για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες και θα υποστηρίξει τη συζήτηση για το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο – όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Κάρολ Γκάλεκ. ο ίδιος χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην ταξινόμηση της ΕΕ.

Ο Γκάλεκ αναμένει επίσης ότι φέτος θα γίνουν περισσότερες συζητήσεις για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR), καθώς η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα είναι στα χέρια της φιλοπυρηνικής Γαλλίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του 2022.

«Η Σλοβακική Δημοκρατία ενδιαφέρεται να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες και θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Γκάλεκ.

Ο ενεργειακός αναλυτής Κάρολ Χίρμαν προσθέτει ότι το ενδιαφέρον της Σλοβακίας για αυτούς τους τύπους αντιδραστήρων είναι λογικό, καθώς η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο πυρηνικό εργοστάσιο για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου και τέταρτου μπλοκ του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Mochovce. «Όταν θα υπάρξει ανάγκη για νέες πηγές, φαντάζομαι ότι η χώρα θα επιλέξει μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες», δήλωσε.

Οι SMR αποτελούν μέρος μιας νέας γενιάς πυρηνικής τεχνολογίας που βασίζεται στο σχεδιασμό της πυρηνικής πρόωσης που χρησιμοποιείται σε υποβρύχια ή αεροπλανοφόρα.

Αντί για την κατασκευή αντιδραστήρων στο χώρο του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα βασικά εξαρτήματα των SMR μπορούν να κατασκευαστούν σε ένα εργοστάσιο. Στη συνέχεια συναρμολογούνται με έναν προστατευτικό μανδύα γύρω τους και τοποθετούνται στο έδαφος.

Οι μικροί αντιδραστήρες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κοντά σε μεγάλους καταναλωτές, ιδίως σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Οι πρώτοι από αυτούς τους αντιδραστήρες θα βρίσκονται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ η Γαλλία και η Πολωνία ενδιαφέρονται επίσης για την τεχνολογία.

 

Από Michal Hudec | EurActiv.sk | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

1