Στα 12 ευρώ/MWh "πετάει" το μεσοσταθμικό κόστος εξισορρόπησης του ΕΛΑΠΕ - Ορατός ο κίνδυνος και για τα έργα των ΦΟΣΕ.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται τις πρώτες έξι εβδομάδες εφαρμογής του Target Model το κόστος εξισορρόπησης που υφίσταται ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ από τα έργα με ΣΠΗΕ (Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή έργα με Feed in Tariff του ν. 3468/2006) και ΣΕΣΤ (Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής τιμής του ν. 4414/2016) που ως γνωστόν εκπροσωπεί ο ΔΑΠΕΕΠ.

Το κόστος θα αυξηθεί έτι περαιτέρω από τα έργα με ΣΕΔΠ (Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης του ν. 4414/2016) που εκπροσωπούνται από άλλους ΦοΣΕ.  Και τούτο διότι τα έργα με ΣΕΔΠ, που ως γνωστόν έχουν υποχρεώσεις εξισορρόπησης, μπορεί λόγω του Μεταβατικού Μηχανισμού Βέλτιστης Ακρίβειας Πρόβλεψης (ΜΜΒΑΠ) μεταβατικά να απαλλάσσονται από το κόστος αυτό, η σχετική χρέωση ωστόσο μεταφέρεται στον ΕΛΑΠΕ. 

Το παράδοξο είναι, επιπλέον, ότι τα έργα με ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ δεν έχουν, βάσει νόμου,  υποχρεώσεις εξισορρόπησης, αλλά παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο ΣΠΕΦ σε επιστολή του προς την ΡΑΕ, το χαρτοφυλάκιο που το διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ χρεώνεται και επιβαρύνεται ο ΕΛΑΠΕ με το κόστος αυτό.  

Εν προκειμένω σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΠΕΦ, όπως αναγράφεται στην επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος στην ΡΑΕ στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης της Αρχής για τα νέα όρια στην Αγορά Εξισορρόπησης, το μεσοσταθμικό μέχρι σήμερα κόστος για ευθύνη εξισορρόπησης που υφίσταται ο ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή εν τέλει ο ΕΛΑΠΕ, για το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ που εκπροσωπεί για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου, είναι περίπου 12 ευρώ/MWh από σχεδόν μηδενικό με το παλαιό μοντέλο αγοράς. 

Το νούμερο αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία για όσους δραστηριοποιούνται σε έργα ΑΠΕ με ΣΕΔΠ εκτός ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή μέσω άλλων ΦοΣΕ είτε συμμετέχουν απευθείας στην αγορά.  

"Αν το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην χώρα που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 75% της εν λειτουργία συνολικά ανανεώσιμης ισχύος και του οποίου τις προβλέψεις έγχυσης κάνει ο ΑΔΜΗΕ με εμπειρία χρόνων, "καταφέρνει" να επιτύχει κόστος εξισορρόπησης περίπου 12 ευρώ/MWh στις νέες αγορές του Target Model, τότε τι να περιμένουν οι υπόλοιποι μικρότεροι ΦοΣΕ;" διερωτώνται κύκλοι των παραγωγών. 

Πρέπει βεβαίως να τονιστεί ότι μιλάμε για μια ειδική περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από "παιδικές ασθένειες" (κατά την έκφραση του υπουργού ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη) που δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μόνιμες. Για παράδειγμα:

Οι αγορές εξισορρόπησης είναι ακόμη ανώριμες στην χώρα μας, εξ' ου και η πρόθεση της ΡΑΕ να θεσπίσει προσωρινά νέα χαμηλά όρια.  Επίσης, οι ενδοημερήσιες αγορές παραμένουν εξαιρετικά ρηχές, οπότε ο διαχειριστής δεν έχει ουσιαστικό πεδίο διόρθωσης των προβλέψεων που έκανε στην προημερήσια αγορά. 

Επιπλέον, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, παράμετρος που επηρεάζει τα πράγματα είναι οι προβλέψεις που κάνει ο ΑΔΜΗΕ για λογαριασμό του ΔΑΠΕΕΠ.  "Παρότι ο ΑΔΜΗΕ είναι συμβεβλημένος με εξειδικευμένες εταιρείες παροχής προβλέψεων παραγωγής για έργα ΑΠΕ με βάση τα προβλεπόμενα μετεωρολογικά δεδομένα ανά θέση εγκατάστασης, ίσως να μην εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες που του παρέχουν, μη έχοντας κάποιο κίνητρο" αναφέρουν στο energypress παράγοντες του χώρου.

Την παράμετρο αυτή την έχει αναδείξει και ο ΣΠΕΦ. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος  "δεν γνωρίζουμε πόσο επικαιροποιημένη διατηρεί ο ΑΔΜΗΕ την βάση δεδομένων για τους εν λειτουργία σταθμούς ως προς τα ακριβή γεωχωρικά τους δεδομένα, δηλαδή το στίγμα των θέσεων των έργων το οποίο είναι πολύ βασικό στοιχείο για την ακρίβεια των ανά ώρα προβλέψεων με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που προβλέπονται ανά ώρα για την θέση".  Σε αυτό ακριβώς το σημείο εδράζεται και η πρόταση του συνδέσμου να αναλάβει ο ΔΑΠΕΕΠ, που έχει το φυσικό κίνητρο, μέσω εξειδικευμένων εταιριών, να διεξάγει τις προβλέψεις.

Εκείνο που προκύπτει με σαφήνεια από το ρεπορτάζ είναι ότι, αν το κόστος εξισορρόπησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν αποκλιμακωθεί δραστικά, η κατάσταση για τα έργα με ΣΕΔΠ ιδίως των μη καθετοποιημένων συμμετεχόντων, θα είναι πολύ δύσκολη με την κατάργηση του ΜΜΒΑΠ στις αρχές του 2022. 

Για παράδειγμα αν ένα τέτοιο έργο ΑΠΕ με Τιμή Αναφοράς (ΤΑ) στα 50 ευρώ/MWh επιβαρύνεται με κόστος εξισορρόπησης στα 12 ευρώ/MWh, αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνει το 24% του τζίρου του για ένα έξοδο που πιθανόν δεν έχει προϋπολογίσει ο επενδυτής όταν κάνει το business plan  του. Στο ποσό αυτό, μάλιστα, δεν περιλαμβάνεται καν η αμοιβή του φορέα εκπροσώπησης. 

Τούτων δοθέντων, μάλλον πρέπει να αναμένονται εξελίξεις προσεχώς. Όχι μόνο στην μείωση των τιμών στις αγορές εξισορρόπησης (λόγο για τον οποίο έχουν γίνει οι πρόσφατες παρεμβάσεις της ΡΑΕ για επιβολή πλαφόν στις προσφορές), αλλά και στο πως μεταφέρεται κόστος από την εξισορρόπηση στις ΑΠΕ. 

"Οι προτάσεις του ΣΠΕΦ για απαλλαγή του χαρτοφυλακίου ΣΠΗΕ-ΣΕΣΤ από κόστη εξισορρόπησης, αφού τα έργα αυτά ούτως ή άλλως δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις, αποσκοπεί στο να σταματήσει η περαιτέρω επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ" αναφέρουν στο energypress κύκλοι του συνδέσμου, οι οποίοι τονίζουν επίσης ότι η πρόταση για θέσπιση ορίων ανοχής +/-TOLRES στο τι χαρακτηρίζεται ως Απόκλιση παραγωγής ως προς το πρόγραμμα παραγωγής, πρόκειται να απομειώσει σημαντικά το κόστος εξισορρόπησης για τα έργα με ΣΕΔΠ.  

 

 

22 Δεκεμβρίου 2020

energypress