Στα 25 GW το offshore αιολικό δυναμικό της Ευρώπης με 116 πάρκα σε 12 χώρες - Η κατανομή ανά χώρα και τα υπό κατασκευή αιολικά "μεγαθήρια"

Τα 25 GW εγκατεστημένης ισχύος με 116 αιολικά πάρκα σε 12 διαφορετικές χώρες φτάνει το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης σχεδόν σε «real time», καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία της WindEurope είναι επικαιροποιημένα μέχρι τις 4 Μαΐου 2021.

Αν και είναι γνωστό πως το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της εν λόγω βιομηχανίας και ακολουθούν Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο σε όρους εγκατεστημένης ισχύος, ωστόσο, τα απόλυτα νούμερα έχουν την ξεχωριστή σημασία τους για τον βαθμό «διασποράς» της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας και την ένταση αυτής ανά την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την WindEurope, το Ηνωμένο Βασίλειο αριθμεί 10,437 MW εγκατεστημένης ισχύος «πάνω στο δίκτυο», ισχύς που αντιστοιχεί σε 2,295 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε λειτουργία. Ακολουθεί η Γερμανία με 7,689 MW και 1,501 συνδεδεμένες ανεμογεννήτριες. Σε μεγάλη απόσταση ακολουθεί η Ολλανδία με 2,620 MW και 538 ανεμογεννήτριες και στην τέταρτη θέση της κατάταξης το Βέλγιο με 2,261 MW και 399 ανεμογεννήτριες.

Εν συνεχεία διαμορφώνεται η εξής εικόνα:

Δανία: 2,006 MW και 595 ανεμογεννήτριες

Σουηδία: 192 MW και 80 ανεμογεννήτριες

Φιλανδία: 71 MW και 19 ανεμογεννήτριες

Ιρλανδία: 25 MW και 7 ανεμογεννήτριες

Πορτογαλία: 25 MW και 3 ανεμογεννήτριες

Ισπανία: 5 MW και 1 ανεμογεννήτριες

Νορβηγία: 2 MW και 1 ανεμογεννήτριες

Γαλλία 2 MW και 1 ανεμογεννήτριες

Ορισμένα μεγάλα έργα στην Βόρεια Θάλασσα

Η πλειοψηφία των εν λειτουργία έργων συγκεντρώνονται στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, Βελγίου, Ολλανδίας και Δανίας, όπως φαίνεται στον διαδραστικό χάρτη που έχει εγκαινιάσει η WIndEurope. Ταυτόχρονα,στην ίδια περιοχή ετοιμάζονται μεγάλα project υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Να σημειώσουμε ότι ο χάρτης αποτυπώνει τόσο τα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία ανά την Ευρώπη, όσο και αυτά που βρίσκονται σε μερική λειτουργία ή υπό κατασκευή.

Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη, ορισμένα μεγάλα project στην περιοχή είναι το υπεράκτιο αιολικό Triton Knoll των RWE, J-Power και Kansai Electric Power. Η παράδοση του έργου προγραμματίζεται εντός του 2022 και θα αποτελείται από 90 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 857 MW. Άλλο υπό κατασκευή έργο στην περιοχή είναι το Hornsea Two με πάραδοση το 2022 και το οποίο αποτελεί επένδυση της δανέζικης Orsted. Η ισχύς του έργου φτάνει τα 1,386 MW με 165 ανεμογεννήτριες.

Ενδεικτικά, άλλα έργα υπό κατασκευή είναι τα εξής:

Moray East: Το έργο βρίσκεται ανοικτά της Σκωτίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία Ocean Winds & Diamond Green Limited & China Three Gorges. Η ισχύς του έργου φτάνει τα 950 MW και θα διαθέτει 100 ανεμογεννήτριες στο σύνολο.

Fryslan: Το έργο βρίσκεται στα θαλάσσια περιοχή της Ολλανδίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Το πάρκο ανήκει στην εταιρεία Windpark Friesland BV & Province Frysland και είναι συνολικής ισχύος 382.7 MW. Συνολικά θα εγκατασταθούν 89 ανεμογεννήτριες για τις ανάγκες του πάρκου.

Saint Brieuc: Το έργο βρίσκεται ανοικτά της Γαλλίας, βορειοδυτικά της Νορμανδίας και αναπτύσσεται από τις εταιρείες Iberdrola EOLE-RES και CDC. Η συνολική ισχύς του πάρκου υπολογίζεται σε 496 MW και αποτελείται από 62 ανεμογεννήτριες. Προβλεπόμενο έτος ολοκλήρωσης το 2023.

Saint-Nazaire: Γαλλία, προβλεπόμενο έτος ολοκλήρωσης 2022, ισχύς 480 MW και 80 ανεμογεννήτριες. Αναπτύσσεται από τις EDF & Dog, WPD Offshore and NASS & Wind Offshore.

 

 

 

29 Μαϊου 2021

energypress