Στάσσης για ΔΕΗ: EBITDA άνω των 700 εκατ. το 2020 - Λειτουργική κερδοφορία άνω του 1 δισ. το 2024 - Νέες ΑΠΕ 650 MW σε 18 με 36 μήνες.

25 06 2020 | 10:51

Στο 10% με 20% προσδιορίζεται ο στόχος διείσδυσης της ΔΕΗ μέχρι το 2024 στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από μερίδιο αγοράς 2,5%το 2019, με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ να ξεπερνάει το 1GW έως το 2024, δεδομένου ότι η Επιχείρηση διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων πάνω από 6 GW, συμπεριλαμβανομένων πολύ ώριμων έργων.

Ξεχωρίζει, επίσης, η εκτίμηση της Διοίκησης της ΔΕΗ για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020, αναφέροντας πως για το τρέχον έτος, η εκτίμηση είναι το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφωθεί σε ύψος άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στη 18η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σήμερα.

Η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αριθμεί σήμερα 160 MW σε λειτουργία, ενώ 100 MW βρίσκονται υπό κατασκευή και τα οποία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός ενός έτους. Τα 280 MW φτάνουν τα έργα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί μέσω δημοπρασιών τιμή κοντά στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μία από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, 120 MW συνιστούν το ώριμο χαρτοφυλάκιο σε στάδιο προετοιμασίας προσφορών. “Συνεπώς εκτιμούμε ότι θα προσθέσουμε στην ισχύ μας 650 MW ΑΠΕ τους επόμενους 18-36 μήνες”.

Αναφερόμενος στην πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για το 2020, ο κύριος Στάσσης υπογράμμισε πως ενδέχεται να γνωρίσει καθυστερήσεις για δύο βασικούς λόγους: πρώτον λόγω της μετατόπισης του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Ομίλου προς τις ΑΠΕ, διαδικασία η οποία απαιτεί λίγο χρόνο και δεύτερον λόγω της πανδημίας, η οποία προκάλεσε μια καθυστέρηση 2-3 μηνών σε κάποια έργα όπως στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Οι ΑΠΕ παραμένουν στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος της ΔΕΗ, προβαίνοντας σε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο. Ειδικότερα, από το 5% του συνόλου των επενδύσεων της επιχείρησης για το 2019, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2020 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 25% με στόχο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα την στροφή της ΔΕΗ προς την πράσινη ενέργεια.

Ταυτόχρονα, βασική θέση στον επενδυτικό σχεδιασμό της ΔΕΗ κατέχει η αναβάθμιση των δικτύων, όπου, “όσο προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρείας, τόσο θα αυξάνονται οι επενδύσεις μας για την αναβάθμιση των δικτύων”, είπε χαρακτηριστικά. Ο ρυθμός αύξησης είναι από 23% το 2019 σε 30% το 2020 και στόχο έχει την εισαγωγή εργαλείων όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών κα.

Αναφερόμενος στη λιανική αγορά, ο CEO της ΔΕΗ υπογράμμισε πως η περίοδος του κορωνοϊού επιτάχυνε μια σειρά διεργασίες, δίνοντας μια σαφή και αποφασιστική ώθηση στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων στο κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών και όχι μόνο. Στόχος της ΔΕΗ είναι η αναβάθμιση της στρατηγικής της στην αγορά, εγκαινιάζοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες από το καλοκαίρι, νέες ψηφιακές τεχνολογίες για καλύτερη επικοινωνία με τους πελάτες, και βελτίωση της εξυπηρέτησής τους.

Διαβάστε παρακάτω στα Συνοδευτικά Αρχεία, ολόκληρη την ομιλία του κ. Στάσση.

 

 

 

24 Ιουνίου 2020

energypress

Συνοδευτικα Αρχεια