Στην... πρίζα ο δήμος Νεάπολης Συκεών με τα τρία νέα ηλεκτροκίνητα

Στην... πρίζα μπήκε σήμερα το ένα από τα τρία ηλεκτροκίνητα οχήματα που προμηθεύτηκε ο δήμος Νεάπολης - Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, έναντι τιμήματος 75.000 ευρώ, που «βγήκαν» από τον δημοτικό κουμπαρά.

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης βρήκε χρόνο για να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στους στενούς δρόμους της περιοχής. «Σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε ολόκληρο τον στόλο του δήμου, δηλαδή περίπου 100 οχήματα», είπε ο κ. Δανιηλίδης.

Η αυτονομία κίνησης ανέρχεται περίπου στα 150 χλμ. ανά φόρτιση, με το κόστος ανά χιλιόμετρο να είναι 0,01 ευρώ. Για τη φόρτιση των οχημάτων χρησιμοποιούνται απλές οικιακές πρίζες. Για την πλήρη φόρτισή τους απαιτούνται 9 ώρες.

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, όπως ελάχιστο κόστος συντήρησης και επισκευής, υπάρχουν και περιβαλλοντικά, λόγω των μηδενικών ρύπων που εκπέμπουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας δεν παράγει καθόλου αέρια κατάλοιπα, ενώ παρουσιάζει και πολλά κατασκευαστικά αλλά και λειτουργικά πλεονεκτήματα, όπως μεταξύ άλλων είναι ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας, ο καλύτερος έλεγχος και ο πολύ υψηλός βαθμός απόδοσης, ενώ δεν απαιτείται συχνή συντήρηση.

Ο κ. Δανιηλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χρονοβόρα διαδικασία και τις πολυετείς καθυστερήσεις για την απόκτησή τους. «Επιτέλους, σήμερα έχουμε πλέον στη διάθεση των υπηρεσιών του Δήμου τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», είπε.

«Αυτό το ευέλικτο και μικρό όχημα μας παρέχει τη δυνατότητα να κάνουμε τους αναγκαίους ελέγχους, σε καθαρή βάση», τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Μικροέργων, Ηλεκτροφωτισμού και Πολεοδομίας Νεάπολης-Συκεών Στέλιος Γκατζές.

Το -χρονοβόρο- χρονικό της απόκτησής τους

Η πρωτοβουλία της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2015-2019, στο οποίο περιλαμβάνεται ο «Άξονας 3» (αειφόρος ανάπτυξη), στην εξειδίκευση του οποίου περιλαμβάνονται δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων.

Ήδη από το 2012, ο δήμος είχε σχεδιάσει παρεμβάσεις για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, υποβάλλοντας τον Σεπτέμβριο του 2012 στην πρόσκληση του Ε.Π. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ 2007-2013» την πρώτη αίτηση χρηματοδότησης με τίτλο «Βελτίωση ή αντικατάσταση ρυπογόνων οχημάτων του δήμου Νεάπολης-Συκεών», προϋπολογισμού 2.487.000 ευρώ.

Η πρόταση είχε και ένα υποέργο σχετικό με την ηλεκτροκίνηση με τίτλο «Αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων µε νέα ηλεκτρικά στο δήμο Νεάπολης-Συκεών», η οποία αφορούσε στην προμήθεια τεσσάρων επιβατικών αυτοκίνητων μεταφοράς προσωπικού (οχήματα πόλης) και δυο δίκυκλων, με προϋπολογισμό 252.000 ευρώ. Ενώ όλο το έργο εγκρίθηκε, το υποέργο της ηλεκτροκίνησης κρίθηκε πολύ πρώιμο για την εποχή και απορρίφθηκε.

Ο δήμος επανήλθε με νέα προκήρυξη προμήθειας τριών οχημάτων το 2015 με δημοτική χρηματοδότηση, στην οποία οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων δεν κατέθεσαν προσφορές, για να επανέλθει με νέα προσπάθεια το 2017.

Αυτή ευοδώθηκε μόλις πρόσφατα, αφού μετά από μήνες παραμονής στις εγκαταστάσεις της προμηθεύτριας εταιρίας εγκρίθηκε τελικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης η θέση τους σε κυκλοφορία και η ένταξή στο Μητρώο Κρατικών Αυτοκινήτων.

 

 

 

18 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: greenagenda