Στηρίξτε την Αφρική για να έχετε εργαζομένους, προειδοποιεί το ΔΝΤ

10 07 2022 | 23:13Καθημερινή

Ο ανεπτυγμένος κόσμος χρειάζεται τα εργατικά χέρια της Αφρικής, γι’ αυτό και θα αντιμετωπίσει μεγάλες ελλείψεις στις αγορές εργασίας αν παραμελήσει τώρα τη Μαύρη Ηπειρο και δεν τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία και τον οικονομικό της αντίκτυπο, όπως και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες το ΔΝΤ απευθυνόμενο στις ανεπτυγμένες οικονομίες και επικρίνοντας την «κοντόφθαλμη» στάση που έχουν έως τώρα τηρήσει προς την Αφρική, αρνούμενες να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει αυτόν τον ολέθριο συνδυασμό κρίσεων.

Μιλώντας διά στόματος του Αμπέμπε Σελασιέ, διευθυντή του τμήματος του ΔΝΤ για την Αφρική, το Ταμείο προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι «παίζει με τη φωτιά» αν δεν βοηθήσει επαρκώς την Αφρική να ανακάμψει από την πανδημία και τον αντίκτυπο του πολέμου. Οπως υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος, «σε 10 χρόνια από τώρα το ένα από τα δύο άτομα που θα εισέρχεται στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική, από τις χώρες στις οποίες η πανδημία διέκοψε την εκπαίδευση των παιδιών». Αυτό σημαίνει, διευκρίνισε ο ίδιος, πως είναι όχι μόνον κοντόφθαλμη αλλά και καταστρεπτική για την παγκόσμια οικονομία η στάση όσων χωρών αποφεύγουν να επενδύσουν στη Μαύρη Ηπειρο και να τη στηρίξουν. Το γεγονός ότι πολλές χώρες αρνούνται να στηρίξουν την Αφρική, τόνισε ο ίδιος, σημαίνει ότι «το ανθρώπινο κεφάλαιο που χρειαζόμαστε για να κινήσουμε την παγκόσμια οικονομία δεν τυγχάνει της απαιτούμενης προσοχής». Προσέθεσε πως αυτό αποτελεί συλλογική αποτυχία των ανεπτυγμένων οικονομιών και προειδοποίησε ότι «είναι ουσιαστικά βέβαιο πως θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις εργατικών χεριών στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες ή και πέραν αυτών, εκτός κι αν πιστεύουμε πως τα ρομπότ θα μπορέσουν να μεριμνήσουν για τα πάντα».

Σε 10 χρόνια από τώρα, το ένα από τα δύο άτομα που θα εισέρχεται στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική.

Οπως τόνισε το ΔΝΤ, παρά την τεχνολογική εξέλιξη και την κάθε είδους καινοτομία, η εργασία εξακολουθεί να μεταφέρεται από έναν τομέα σε έναν άλλο, αλλά το 60% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να εργάζεται.

Οι άνθρωποι μπορεί μεν να αλλάζουν είδος απασχόλησης και επάγγελμα, αλλά «σε παγκόσμιο επίπεδο θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ανάγκη τα εργατικά χέρια για να συμπληρώνουν το κεφάλαιο στη διαδικασία της παραγωγής, αλλά αυτά τα εργατικά χέρια θα προέρχονται όλο και περισσότερο από την Αφρική».

Οι προειδοποιήσεις συνοδεύονται από τη δυσοίωνη διαπίστωση του ΔΝΤ ότι τείνει να αντιστραφεί η πρόοδος που έχουν γνωρίσει οι οικονομίες της Μαύρης Ηπείρου τα τελευταία 30 χρόνια, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της γενναιόδωρης στήριξης από τις ευημερούσες χώρες. Αιτίες είναι βέβαια η πανδημία του κορωνοϊού και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που προκάλεσε καίριες ρωγμές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οδήγησε στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων. Καθοριστική αιτία είναι, όμως, και η μείωση της βοήθειας από τις ανεπτυγμένες χώρες στις αφρικανικές οικονομίες που ήδη επιβραδύνονται σημαντικά. Η Βρετανία, για παράδειγμα, που είναι τέταρτη μεγαλύτερη χορηγός της Αφρικής, μείωσε τη βοήθεια που της παρείχε από το 0,7% του ΑΕΠ της στο 0,5%. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η χρηματοδότηση κατά 20% και το 2021 να περιοριστεί στα 13,76 δισ. δολ. από τα 17,23 δισ. δολ. του 2020. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει διαθέσει στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής 50 δισ. δολ. από τον Μάρτιο του 2020 και μετά για να τις στηρίξει στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Τονίζει, ωστόσο, ότι «η αποτελεσματικότητα αυτών των κεφαλαίων θα είναι μεγαλύτερη αν συμπληρωθούν από μια αυξανόμενη και όχι λιγότερη βοήθεια των ανεπτυγμένων χωρών».