Στοίχημα για την αγορά των φωτοβολταϊκών η διατήρηση της αναπτυξιακής τάσης που καταγράφηκε πέρυσι – Τα στοιχεία του ΙΕΑ PVPS.

18 05 2020 | 09:37

Αναπτυξιακές τάσεις για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών διεθνώς αποτυπώνονται για το 2019 στην έκθεση “Snapshot of Global PV Markets 2020” του IEA Photovoltaic Power Systems Programme, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η διεθνής αγορά φωτοβολταϊκών βρέθηκε σε ελαφρώς υψηλότερο σημείο το 2019, σε σχέση με το 2018 και το 2017, κατά τη διάρκεια των οποίων σταθεροποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μη οριστικοποιημένα στοιχεία που παρατίθενται προστέθηκαν 114,9 GW, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από φωτοβολταϊκά να φτάνει τα τουλάχιστον 627 GW σε όλο τον κόσμο μέχρι τα τέλη του 2019.

Στην έκθεση αποτυπώνεται, επίσης, η προοδευτική συμβολή των φωτοβολταϊκών στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, καθώς εκτιμάται ότι συνέβαλαν στην εξοικονόμηση 720 εκατ. τόνων ισοδύναμων εκπομπών CO2.

Σε σχέση με ένα κόσμο χωρίς αυτά, τα φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι συνεισέφεραν κατά 1,7% στη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2, κατά 2,2% στη μείωση των εκμπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια και κατά 5,3% στη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό.

Ως προς τη χώρα μας, η έκθεση καταγράφει του θετικούς ρυθμούς μετά από χρόνια (με περίπου 250 MW νέων φωτοβολταϊκών), τονίζοντας ότι θεωρητικά υπάρχει επαρκής εγκατεστημένη ισχύς ώστε να καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά το 5% της ετήσιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.

Δεδομένου, βέβαια, ότι το 2020 χαρακτηρίζεται από την οικονομική κρίση που εφορμά διεθνώς σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας, η διατήρηση της θετικής τάσης που καταγράφεται διεθνώς για τα φωτοβολταϊκά στην έκθεση παραμένει το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο, σε αρκούντως διαφοροποιημένες, σε σχέση με πέρυσι, συνθήκες.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση εδώ.

 

 

 

18 Μαϊου 2020

energypress