Στον ΔΑΠΕΕΠ το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης – Ξεκίνησε η αυτοματοποιημένη φορολογική ενημερότητα για τους παραγωγούς ΑΠΕ με αυτοτιμολόγηση

Κομβικό ρόλο αποκτά ο ΔΑΠΕΕΠ στον μηχανισμό απόσβεσης των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους, όταν οι τιμές εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη όπως στη δεδομένη συγκυρία, καθώς ο Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης αναλαμβάνει τον ειδικό λογαριασμό του νεοσυσταθέντος Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). 

Η ανάληψη του ΤΕΜ από τον ΔΑΠΕΕΠ συνάδει με το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των εσόδων του Ταμείου θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, οι οποίοι διενεργούνται από τον Διαχειριστή. Ωστόσο, μέσω του ΤΕΜ ο ΔΑΠΕΕΠ θα διαχειρισθεί και αμιγώς κρατικά κονδύλια, όπως για παράδειγμα θα γίνει με την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον για το τρέχουν τελευταίο τρίμηνο του 2021, θα προέλθει από τον προϋπολογισμό. 

Στην πορεία επίσης, μέσω του ΤΕΜ, ο Διαχειριστής θα αναλάβει και τη διαχείριση ποσών και από άλλα περιβαλλοντικά τέλη που αναμένεται να θεσπισθούν, όπως με την επέκταση του συστήματος εκπομπών αερίων ρύπων στις μεταφορές και στα κτίρια. 

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το Ταμείο «ήρθε για να μείνει», κάνοντας απλώς «πρεμιέρα» με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου έως το τέλος του έτους, η σύστασή του έρχεται να προσθέσει μία ακόμη αρμοδιότητα στον ΔΑΠΕΕΠ, για την αναδιάρθρωση του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και την αντιμετώπιση των παροδικών παρενεργειών που αυτή μπορεί να προκαλέσει. 

Την ίδια στιγμή, ο ΔΑΠΕΕΠ συνεχίζει την υλοποίηση μέτρων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή η αυτοματοποιημένη λήψη των φορολογικών ενημεροτήτων για τους παραγωγούς ΑΠΕ με αυτοτιμολόγηση. 

Αυτό σημαίνει πως, με τη διαλειτουργικότητα πλέον της πλατφόρμας του Διαχειριστή με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, για τους παραγωγοί ΑΠΕ που έχουν επιλέξει την αυτοτιμολόγηση, μπαίνει τέλος σε έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά που είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά χρόνια. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις ράγες βρίσκεται και η διασύνδεση με τον ΕΦΚΑ, αν και ωστόσο αυτή θα υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, με δεδομένο ότι στη δεδομένη συγκυρία απόλυτη προτεραιότητα για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί η δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων. Όταν γίνει η διασύνδεση, τότε και οι ασφαλιστικές ενημερότητες θα λαμβάνονται πλέον αυτοματοποιημένα. 

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του, ο Διαχειριστής έθεσε πριν από λίγους μήνες σε εφαρμογή το σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, ώστε μέσω προσωπικών μηνυμάτων να ενημερώνονται για την παραγωγή του χαρτοφυλακίου τους σε μηνιαία βάση. Επίσης, ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2021 έχει εγκαινιασθεί η ψηφιακή υπογραφή των συμβάσεων καθώς και η ηλεκτρονική διακίνησή τους, ώστε να περιορισθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης. 

 

 

4 Οκτωβρίου 2021

energypress