Sunlight: Μερίδια από τζίρο 7,3 δισ. διεκδικεί η "έξυπνη" μπαταρία λιθίου – Σχέδια και για αποθήκευση ενέργειας υβριδικών ΑΠΕ

Να ανοίξει μία νέα παγκοσμίως αγορά σπεύδοντας να προλάβει μερίδια επιδιώκει η ελληνική βιομηχανία Sunlight παράγοντας και διαθέτοντας για πρώτη φορά «έξυπνες» μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης.

Το νέο προϊόν “Li.ON FORCE” στοχεύει στην πρωτοκαθεδρία μίας καινούργιας αγοράς που ξεκινά να δημιουργείται και εκτιμάται ότι το 2030 θα μετρά τζίρο 7,3 δις. ευρώ. Από αυτές τις πωλήσεις τα 4 δις. ευρώ θα προέρχονται από τις μπαταρίες λιθίου και τα 3,3 δις. ευρώ από τις μπαταρίες μόλυβδου – οξέως.

Σήμερα η αξία της τελευταίας και μοναδικής κατηγορίας μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (eIVs) ανέρχεται σε μόλις 2,6 δις. ευρώ με τη Sunlight να έχει πίτα που αντιστοιχεί στο 10%.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης της ελληνικής βιομηχανίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βασίλης Μπίλλης και ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Olympia Γιάννης Καραγιάννης, ανήγγειλαν και τη δημιουργία νέας, εκτός συνόρων, μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών. Αυτή, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπίλλης θα είναι στη Βόρεια Αμερική, όπου η εταιρία βρίσκεται στη φάση της διερεύνησης της αγοράς, ενώ η πρώτη ήταν στη Βερόνα της Ιταλίας. Ο διευθύνων σύμβουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δεν απέκλεισε την εξέταση πλάνων της Sunlight για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αργότερα, ίσως, και σε κάποια ξένη αγορά.

Η εταιρία, όμως, δεν σταματά τις καινοτομίες της στις μπαταρίες λιθίου για τα οχήματα off the road… Η διοίκηση της ανήγγειλε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και για υβριδικά πάρκα (αιολικά και φωτοβολταϊκά) χαμηλής ισχύος. Κάτι που θα ενισχύσει την ανάπτυξη τέτοιων μικρών έργων ΑΠΕ. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στο προσεχές διάστημα.

 Η Sunlight, η οποία από τον επόμενο μήνα θα είναι σε θέση να επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία και παραγωγική δυναμικότητα το «τραυματισμένο» από την περσινή πυρκαγιά εργοστάσιο στην Ξάνθη, κατέχει σήμερα μερίδιο 10% στον πλανήτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight έδωσε έμφαση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, στο γεγονός ότι για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος προηγήθηκαν 10 χρόνια έρευνας και επενδύσεις ύψους 6 εκ. ευρώ.

Το νέο προϊόν έχει τη δυνατότητα της διασυνδεσιμότητας σε αληθινό χρόνο με το εργοστάσιο παραγωγής της Ξάνθης, όπου και να βρίσκεται στέλνοντας σήματα αλλά και μηνύματα στο χρήστη της, σχετικά με την ανάγκη φόρτισης ή άλλα τεχνικά ζητήματα. Με τον τρόπο αυτό σε περίπτωση βλάβης οι μηχανικοί της βιομηχανίας θα μπορούν να παρεμβαίνουν από την Ελλάδα για την επιδιόρθωση της μειώνοντας έτσι το κόστος και τον χαμένο χρόνο αποστολής της μπαταρίας στον τόπο παραγωγής.

Η νέα, «επαναστατική», όπως τη χαρακτήρισε η διοίκηση, σειρά «έξυπνων μπαταριών, αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών τεχνολογίας λιθίου με τις καινοτόμες εφαρμογές της τεχνολογίας Industry 4.0. που αφορούν στη χρήση τεχνολογιών Internet of Things στη βιομηχανία.  Έτσι, για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά διατίθεται από τη SUNLIGHT μπαταρία λιθίου που παρέχει την παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία GLocal, όπου μέσω Cloud προσφέρει real time αμφίδρομη επικοινωνία. Με 17 επίπεδα ασφάλειας, στιβαρή κατασκευή, ευχρηστία και υψηλές επιδόσεις, η Li.ON FORCE διαφοροποιείται από οποιοδήποτε άλλο προϊόν της αγοράς διεθνώς.    

 

 

 

4 Απριλίου 2019

energypress