Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕπ, οι Έλληνες ζητούν να υπάρξει δίκαιη κλιματική μετάβαση στη χώρα τους.

28 11 2023 | 13:05ΕΤΕπ

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕπ, οι Έλληνες ζητούν να υπάρξει δίκαιη κλιματική μετάβαση στη χώρα τους αλλά οι απόψεις τους είναι μοιρασμένες για την αποζημίωση των χωρών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή

  • Σύμφωνα με τους έλληνες ερωτηθέντες, η αύξηση του κόστους ζωής, καθώς και τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, αποτελούν τις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τους.
  • Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μπορεί να συντελεστεί μόνο αν αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και οι ανισότητες.
  • Μόνον οι μισοί ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει οικονομική αποζημίωση στις πληγείσες χώρες για την κλιματική αλλαγή στην οποία δεν συνέβαλαν οι ίδιες.
  • Το 80% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών για τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών και για όλες τις εταιρείες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.
  • Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα δέχονταν να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος για να βοηθήσουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες να προσαρμοστούν στις πολιτικές που συνδέονται με το κλίμα.

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου - Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρουσίασε σήμερα την έκτη έρευνά της για το κλίμα. Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτής της ετήσιας έρευνας που διενεργήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023. Από το 2018, η έρευνα της ΕΤΕπ για το κλίμα, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 30.000 άτομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα, παρέχει διαφωτιστικές πληροφορίες για τις απόψεις των πολιτών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η ΕΤΕπ είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος πολυμερής χρηματοδότης έργων για την κλιματική δράση στον κόσμο.

Μετά από άλλη μία δύσκολη χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε όχι μόνο από τον πληθωρισμό, αλλά και από πρωτοφανή κύματα καύσωνα και πλημμύρες, οι Έλληνες συνειδητοποιούν πλέον πιο έντονα τον βαθύ αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλιματικής έρευνας της ΕΤΕπ. Η αύξηση του κόστους ζωής μπορεί να θεωρείται η κορυφαία πρόκληση[1] για τους Έλληνες (το 76% των ερωτηθέντων την κατατάσσουν μεταξύ των τριών σημαντικότερων προβλημάτων της χώρας, 8 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), με αμέσως επόμενη την ανεργία (46%), αλλά δεν απέχει και πολύ από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θεωρούνται σοβαρό πρόβλημα για το 42% των ερωτηθέντων (8 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

Ζητείται δίκαιη μετάβαση στη χώρα και στις πληγείσες χώρες

Δεδομένου ότι οι οικονομικές ανισότητες κατατάσσονται ως η τέταρτη σημαντικότερη πρόκληση από τους ερωτηθέντες, οι περισσότεροι έλληνες ερωτηθέντες ζητούν τη θέσπιση δίκαιων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Το 77% των ερωτηθέντων (έναντι 68% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση) δηλώνουν ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να συντελεστεί μόνο αν ταυτόχρονα αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Ωστόσο, μόνο το 44% εμπιστεύεται την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δίκαιη κλιματική μετάβαση.

Το ζήτημα της αποζημίωσης των αναπτυσσόμενων χωρών, η οποία θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να αποτελέσει το κεντρικό θέμα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ του 2023 για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι (COP28). Στο μεταξύ, οι Έλληνες είναι μοιρασμένοι ως προς την επέκταση της βοήθειας και πέραν των συνόρων της χώρας τους ώστε να στηρίξουν τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και να υπάρξει παγκοσμίως δίκαιη μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο και ανθεκτικό μέλλον.

Το 51% των ερωτηθέντων (9 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ – 60%) συμφωνούν με την άποψη ότι η χώρα θα πρέπει να αποζημιώσει οικονομικά τις πληγείσες χώρες για να τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.


[1] Οι ερωτηθέντες έπρεπε να επιλέξουν τις τρεις –κατά την άποψή τους– μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα τους από έναν κατάλογο δέκα προκλήσεων που αναφέρονταν σε τυχαία σειρά: αύξηση του κόστους ζωής, ανεργία, κλιματική αλλαγή, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, πολιτική αστάθεια, εισοδηματικές ανισότητες, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα, κυβερνοεπιθέσεις και τρομοκρατία.

 

Φόροι για τη στήριξη της δίκαιης μετάβασης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 62% των ελλήνων ερωτηθέντων, ποσοστό που προσεγγίζει τον μέσο όρο της ΕΕ (59%), θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα να αντεπεξέλθουν στο κόστος της πράσινης μετάβασης. Το 52% θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει κατά 1-2% υψηλότερο φόρο εισοδήματος και το 10% θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει κατά 5-10% υψηλότερο φόρο εισοδήματος.

Η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων ερωτηθέντων τάσσονται επίσης υπέρ της επιβολής και άλλου είδους φόρων σχετικών το κλίμα. Παραδείγματος χάρη, το 83% δηλώνει υπέρ της μεταρρύθμισης της φορολογικής πολιτικής για τα ορυκτά καύσιμα και της κατάργησης των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών τόσο για τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών όσο και για άλλους κλάδους που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.

Σχόλιο του Κυριάκου Κακουρή, Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ:

«Η τελευταία έρευνα της ΕΤΕπ για το κλίμα υπογραμμίζει τη βαθιά συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής από τους Έλληνες και την αποφασιστικότητά τους να την αντιμετωπίσουν δυναμικά. Αντιμέτωποι με τα προβλήματα του πληθωρισμού και της ανεργίας, οι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι η επιτυχής μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία είναι αλληλένδετη με την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να στηρίξουμε μια δίκαιη μετάβαση που δεν θα αφήσει κανέναν στον περιθώριο. Η αλληλεγγύη και τα πρακτικά μέτρα έχουν σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ».

Η Έρευνα της ΕΤΕπ για το Κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μόλις ολοκλήρωσε την έκτη ετήσια Έρευνα της ΕΤΕπ για το Κλίμα, μια ενδελεχή αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή. Η έκτη έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας αγοράς BVA και έχει σκοπό να τροφοδοτήσει την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις συμπεριφορές και τις προσδοκίες για την κλιματική δράση. Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 7 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2023, συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 ερωτηθέντες από αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω σε κάθε μία από τις 35 συμμετέχουσες χώρες (ΕΕ των 27, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδάς και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 160 χώρες και χορηγεί μακροπρόθεσμες πιστώσεις για υγιείς επενδύσεις με σκοπό να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ. 

  • Το 2019 η ΕΤΕπ θέσπισε επικαιροποιημένη πολιτική χρηματοδότησης για τον ενεργειακό τομέα, προβλέποντας την παύση χρηματοδότησης όλων των έργων στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, περιλαμβανομένων των έργων φυσικού αερίου, στα οποία δεν χρησιμοποιούνται τεχνολογίες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα. Η ΕΤΕπ ήταν η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που ακολούθησε αυτήν την πολιτική. 
  • Το 2021 η ΕΤΕπ έγινε επίσης η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που εναρμόνισε τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες με τη Συμφωνία των Παρισίων. 
  • Μέσω του Χάρτη Πορείας της Κλιματικής Τράπεζας, ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει σκοπό να στηρίξει με 1 τρισ. ευρώ επενδύσεις για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε όλη τη διάρκεια της κρίσιμης δεκαετίας 2021-2030. 
  • Επίσης, ο Όμιλος ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις επενδύσεις του για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ώστε να υπερβούν το 50% των συνολικών ετήσιων πιστώσεών του Ομίλου έως το 2025 (πέρυσι καταγράφηκε υπέρβαση αυτού του στόχου με ποσοστό 58%).

Η «ΕΤΕπ στον κόσμο» είναι ο εξειδικευμένος βραχίονας του Ομίλου ΕΤΕπ, ο οποίος αναπτύσσει δραστηριότητες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί σημαντικό εταίρο της στρατηγικής «Global Gateway» της ΕΕ. Φιλοδοξεί να στηρίξει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2027, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του συνολικού στόχου της στρατηγικής «Global Gateway». Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ομάδα Ευρώπη», η ΕΤΕπ καλλιεργεί ισχυρές, επικεντρωμένες εταιρικές σχέσεις με ομοειδείς αναπτυξιακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών. Η «ΕΤΕπ στον κόσμο» φέρνει τον Όμιλο πιο κοντά σε τοπικές κοινότητες, επιχειρήσεις και ιδρύματα μέσω των γραφείων της σε όλον τον κόσμο.

Λίγα λόγια για την BVA Xsight

Η BVA Xsight είναι πρωτοπόρος στις έρευνες αγοράς και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι 400 εμπειρογνώμονες της εταιρείας, με την τεχνογνωσία και τις δεξιότητές τους, αναλύουν τις μοναδικές πτυχές της ζωής των ατόμων. Παρέχουν διεξοδικές και πρακτικές γνώσεις, βελτιώνοντας τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την οργανωτική απόδοση.

Η BVA Xsight δραστηριοποιείται τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς, και συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Έχοντας στο ενεργητικό της πολλά βραβεία για τις δυνατότητες της στον τομέα της καινοτομίας, η BVA Xsight διακρίνεται για την προσήλωση και το πάθος των ομάδων της για το επάγγελμα.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1970, πορεύεται με πυξίδα την αποστολή της και είναι μέλος του διεθνούς Ομίλου BVA.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τον Όμιλο BVA Xsight στον ιστότοπο www.bva.fr