Συναντήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΚΕΠΑ "75UN - 75 Trees UNAI SDG7"

18 02 2021 | 15:05

Το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε την 1η για το έτος 2021 (15 Ιανουαρίου 2021) και την 6 η κατά σειρά τηλε-διάσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών φορέων για την προώθηση της πρωτοβουλίας «75UN – 75 Trees UNAI SDG7».

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι εννέα (9) δήμων: η κα. Αγγελική Παπαγεωργίου από το Δήμο Βριλήσσιων, ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανής, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δομοκού, ο κ. Γεώργιος Κουτσάκης, Δήμαρχος του Δήμου Ηράκλειας Σερρών, ο κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλκίς, ο κ. Σπυρίδων Νικολογιάννης, ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Μετεώρων, η κα. Τόνια Φύκιρη από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός από το Δήμο Πλατανιάς, η κα. Σεβαστή Κονταξή, ειδική σύμβουλος Δήμου Πρέβεζας και η κα. Αναστασία Νικολάου από το Δήμο Χαλανδρίου. Στη συνάντηση συμμετείχε και η κα. Παναγιώτα Γαζή, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο κ. Ευάγγελος Κυρίτσης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για: i) το κείμενο «Απολογισμός έτους 2020» (αναρτημένο στο σύνδεσμο http://www.kepa.uoa.gr/images/actions_2019-2020f.pdf), ii) τον προγραμματισμό των δράσεων για το έτος 2021, iii) το σχεδιασμό του διαγωνισμού για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ευαισθητοποίηση και συμμετοχή στην πρωτοβουλία, iv) την πρόθεση οργάνωσης διεθνούς τηλεδιάσκεψης και οι συμμετέχοντες προσκλήθηκαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής.

Σχετικά με προγραμματισμένες δράσεις ο κ. Γεώργιος Κουτσάκης, δήμαρχος του Δήμου Ηράκλειας Σερρών ανέφερε ότι έχουν διακρίνει χώρους για δενδροφυτεύσεις συνολικού αριθμού περίπου 3000 δένδρων. Το κύριο πρόβλημα είναι η αναζήτηση και εξασφάλιση πηγών χρηματοδότησης. Ο δήμος λόγω εμπειρίας σε διαγωνισμούς για το περιβάλλον και ειδικά για το οικοσύστημα της λίμνης Κερκίνης ενδιαφέρεται για τον προτεινόμενο διαγωνισμό, που θα αφορά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συμφωνήθηκε εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η διεθνής συνάντηση στο Μπουραζάνη τον Νοέμβριο 2021 και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας να αναζητηθούν χορηγίες. Προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν για τη σύνταξη ενός ενδεικτικού κανονισμού (κίνητρα, βραβεία, διαδικασίες κλπ) για το διαγωνισμό, ώστε να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για κάθε ενδιαφερόμενο δήμο, η κα. Γαζή, ο κ. Νικολογιάννης, ο Δρ. Αδριανός, ο κ. Κουτσάκης και η κα. Νικολάου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Αρ. Απόφασης 194.3.2/2020) στις 20 Οκτωβρίου 2020 αποφάσισε την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας του ΚΕΠΑ με ποσό ύψους 75000Ευρώ για την πραγματοποίηση πιλοτικών δράσεων φύτευσης 75 δένδρων ανά Δήμο αφιερωμένων στην 75η επέτειο του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Η απόφαση του Πράσινου Ταμείου έχει υποβληθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας του ΕΚΠΑ από 6.11.2020, με την αποδοχή της από το ΕΚΠΑ να εκκρεμεί.

 

                                                                                      ************

Το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε την 2η για το έτος 2021 (29 Ιανουαρίου 2021) και την 7 η κατά σειρά τηλε-διάσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών φορέων για την προώθηση της πρωτοβουλίας «75UN – 75 Trees UNAI SDG7».

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι δώδεκα (12) δήμων: ο κ. Χρήστος Γκούντας, Αντιδήμαρχος από το Δήμο Αγρινίου, η κα. Δέσποινα Μιχαηλίδου από το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, η κα. Αγγελική Παπαγεωργίου από το Δήμο Βριλήσσιων, η κα. Παναγιώτα Μπούγα, Αντιδήμαρχος του Δήμου Ερέτρειας, ο κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλκίς, η κα. Σαμπρίνα Τβις, γενική γραμματέας του Δήμου Λοκρών, ο κ. Σπυρίδων Νικολογιάννης, ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Μετεώρων, η κα. Πένη Χαρλαύτη από το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης η κα. Τόνια Φύκιρη από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός από το Δήμο Πλατανιάς, και η κα. Αναστασία Νικολάου από το Δήμο Χαλανδρίου, ο κ. Γιώργος Βελέντζας, εντεταλμένος σύμβουλος πρασίνου του Δήμου Χαϊδαρίου. Στη συνάντηση συμμετείχε και η κα. Παναγιώτα Γαζή, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο κ. Γεώργιος Τάσος από το Bourazani Wild Life Resort.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν: i) για την οργάνωση διεθνούς τηλεδιάσκεψης ii) προτάσεις σχετικά με το σχεδιασμό του διαγωνισμού για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ευαισθητοποίηση και συμμετοχή στην πρωτοβουλία.

 Ο κ. Γκούντας, πληροφόρησε τους συμμετέχοντες ότι η φύτευση 75 και πλέον δένδρων ολοκληρώθηκε για το έτος 2020. Για το έτος 2021 ο δήμος σχεδιάζει την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό κοινόχρηστων χώρων με δενδράκια. Η κα. Γαζή ευχαρίστησε το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, καθώς ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ υποστήριξε την πρωτοβουλία. Ο κ. Νικολογιάννης και η κα. Μπούγα αναφέρθηκαν στην επικοινωνία με τα πλησιέστερα στους δήμους Δασαρχεία για την προμήθεια δένδρων. Για την οργάνωση της διεθνούς τηλεδιάσκεψης δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν οι κα. Γαζή, ο Δρ. Αδριανός, ο κ. Νικολογιάννης και η κα. Νικολάου και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στην οργανωτική επιτροπή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Αρ. Απόφασης 194.3.2/2020) στις 20 Οκτωβρίου 2020 αποφάσισε την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας του ΚΕΠΑ με ποσό των €75000 για την πραγματοποίηση πιλοτικών δράσεων φύτευσης 75 δένδρων ανά Δήμο αφιερωμένων στην 75η επέτειο του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Η απόφαση του Πράσινου Ταμείου έχει υποβληθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας του ΕΚΠΑ από 6.11.2020, με την αποδοχή της από το ΕΚΠΑ να εκκρεμεί.

 

 

 

 

18 Φεβρουαρίου 2021

ΕΚΠΑ