Συζητάμε για την αγορά ενέργειας και την ενεργειακή κρίση με απλά λόγια. Πώς μπορούν να προστατευθούν οι καταναλωτές;

13 04 2022 | 10:47

Διαδικτυακή εκδήλωση | Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 | 16:00 – 18:00

Τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα βίωσαν έναν κρύο και ακριβό χειμώνα. Το κόστος ενέργειας συνεχίζει την ανοδική του πορεία συμπαρασύροντας τις τιμές πολλών ακόμα προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, εκτινάσσοντας έτσι τα επίπεδα της ενεργειακής φτώχειας. Η ενεργειακή κρίση αποτελεί μια δύσκολη άσκηση χωρίς προφανείς λύσεις ή διεξόδους, που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας όπως και την παραγνωρισμένη διάσταση της ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, μια ιδιαίτερα χρήσιμη και κατατοπιστική εκδήλωση διοργανώνουν το INZEB και η Electra Energy σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης - Ελλάδα και την Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Energy Democracy Dialogues.

Η διαδικτυακή εκδήλωση «Συζητάμε για την αγορά ενέργειας και την ενεργειακή κρίση με απλά λόγια. Πώς μπορούν να προστατευθούν οι καταναλωτές;» απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά, σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, σε αγρότες, και γενικά σε όλους τους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένα κόστη ενέργειας και αναζητούν λύσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε προσιτές και αξιόπιστες ενεργειακές υπηρεσίες. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αποσαφηνίσει με απλούς όρους το πώς λειτουργεί η αγορά ενέργειας και στη συνέχεια να προτείνει λύσεις για την ενδυνάμωση, τη συμμετοχή και την ενεργειακή ανεξαρτησία των καταναλωτών. Ειδικότερα, θα εξεταστούν τα οφέλη από τους απλούς, κατανοητούς και καθαρούς λογαριασμούς ενέργειας, και παράλληλα θα παρουσιαστούν οι διέξοδοι τις οποίες προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, η αυτοπαραγωγή και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Καρδοματέας, ενεργειακός σύμβουλος, τ. γενικός διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ, η Βίκυ Τζέγκα, νομική σύμβουλος ΕΚΠΟΙΖΩ, η Κυριακή Μεταξά, υπεύθυνη προγραμμάτων στο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος από το Electra Energy Coop, η Alice Kοροβέση, γενική διευθύντρια ΙΝΖΕΒ, και ο Ignacio Navarro, από την Greenpeace Greece. Συντονίζει ο Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος Manifold.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στη σελίδα της πρωτοβουλίας Energy Democracy Dialogues και στο Facebook event.