Τα δέκα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο

28 11 2023 | 13:19Energypress

Από την Κίνα έως το Ντουμπάι, ανακαλύπτουμε τα 10 μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στον κόσμο, αξιολογώντας τόσο τη δυναμικότητα όσο και τις επενδύσεις που έχουν γίνει η θα γίνουν σε αυτά. Καθώς οι απαιτήσεις για καθαρή ενέργεια αυξάνονται, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Τα φωτοβολταϊκά είναι πλέον η πιο δημοφιλής μορφή νέας παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς τα χρονικά περιθώρια  στενεύουν για να διατηρηθεί η αλλαγή της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5°c, η μαζική εφαρμογή μιας καθαρής πηγής ενέργειας όπως η ηλιακή δεν θα μπορούσε να μην καθιερωθεί σε αυτή την κατάλληλη στιγμή. Το Insider ριχνει μια ματια στα 10 μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στον κόσμο.

1: ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ GOLMUD – ΚΙΝΑ

σ

Με εγκατεστημένη ισχύ 2,8 GW, το ηλιακό πάρκο Golmud, στην επαρχία Qinghai της Κίνας, στεγάζει συνολικά 80 ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας – αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια. Με συνολικό κόστος 587,22 εκατ. δολάρια, το έργο αναπτύχθηκε από την China Longyuan Power Group και σήμερα ανήκει στην SDIC Huajing Power Holdings, με ποσοστό 100%.

Η κατασκευή του ηλιακού πάρκου Golmud ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2019. Το ηλιακό πάρκο χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκή (ΦΒ) τεχνολογία, με πάνω από 7,2 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες εγκατεστημένους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το πάρκο είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της State Grid Corporation of China, το οποίο επιτρέπει τη διανομή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

2: ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ BHADLA – ΙΝΔΙΑ

σ

Στην έρημο Thar της Ινδίας, που «καίγεται» από τον ήλιο, το ηλιακό πάρκο Bhadla, το οποίο αποτελείται από 14.000 στρέμματα συστοιχισμένων μονάδων ηλιακής ενέργειας, με σταθερή παραγωγή 2,25 GW (η Bhadla έχει πλέον συνολική ισχύ περίπου 2,7 GW μετά τις πρόσφατες προσθήκες).

Το πάρκο επωφελείται από σχεδόν τέλειες συνθήκες, με την περιοχή του Rajasthan να δέχεται 5,72kWh/m2 ηλιακής ακτινοβολίας κατά μέσο όρο κάθε ημέρα. Επιπλέον, το ηλιακό πάρκο επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από 300 ηλιόλουστες ημέρες ετησίως.

Το Bhadla, όπως και ορισμένα από τα άλλα μεγάλα ηλιακά πάρκα σε αυτόν τον κατάλογο, διατάχθηκε από διάφορες επιχειρήσεις να δημοπρατήσει συγκεκριμένα ποσά ηλιακής ισχύος. Για παράδειγμα, η Solar Energy Corporation of India πραγματοποίησε δημοπρασία για δυναμικότητα 25 MW και 27 επιχειρήσεις έκαναν άλλες προσφορές.

3: ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ PAVAGADA – ΙΝΔΙΑ

σ

Με έκταση 13.000 στρεμμάτων, το ηλιακό πάρκο Pavagada παρέχει 2,05GW στους Ινδούς πολίτες. Με κόστος 2 δισ. δολάρια, το ηλιακό πάρκο αναπτύχθηκε από την Karnataka Solar Power Development Corporation (KSPDCL), μια κοινοπραξία μεταξύ της Karnataka Renewable Energy Development (KREDL) και της Solar Energy Corporation of India Limited (SECI), που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2015.

Η Καρνατάκα, το κρατίδιο στο οποίο εδρεύει αυτό το ηλιακό πάρκο, έχει την υψηλότερη εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ μεταξύ των ινδικών κρατιδίων και ακολουθούν το Ρατζαστάν και το Ταμίλ Ναντού.

4: ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ MOHAMMED BIN RASHID AL MAKTOUM – ΗΑΕ

σ

Το έθνος της ερήμου των ΗΑΕ φιλοξενεί ένα ηλιακό πάρκο μήκους 76 χιλιομέτρων, το μακρύτερο στον κόσμο, με τρέχουσα δυναμικότητα 1,63 GW. Σχεδιάζεται να αυξηθεί σε 5 GW μέχρι το 2030.

Το ηλιακό πάρκο παρέχει ενέργεια σε 270.000 σπίτια, αντισταθμίζοντας συνολικά 1,4 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το ηλιακό πάρκο, το οποίο αναπτύχθηκε και διαχειρίζεται η Αρχή Ηλεκτρισμού και Υδάτων του Ντουμπάι, αποτελεί μία από τις βασικές πρωτοβουλίες του Ντουμπάι, στο πλαίσιο της στρατηγικής Dubai Clean Energy Strategy 2050 – για την παραγωγή του 75% των ενεργειακών αναγκών της πόλης από καθαρές πηγές μέχρι το 2050.

5: ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ BENBAN – ΑΙΓΥΠΤΟΣ

σ

Με κόστος 4 δισ. δολάρια, το ηλιακό πάρκο Benban είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Αφρικής, με κολοσσιαίο ηλιακό δυναμικό 6,3kWh/m2 ανά ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 41 ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά.

Το έργο, ισχύος 1,8 GW, διαχειρίζεται η Αρχή Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREA), η οποία ανήκει στο κράτος. Περιλαμβάνει έναν αριθμό μικρών ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας, που κατασκευάζονται από διάφορες εταιρείες.

Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αιγυπτιακής κυβέρνησης για τη βιώσιμη ενέργεια 2030.

6: ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ TENGGER – ΚΙΝΑ

σ

Το ηλιακό πάρκο της ερήμου Tengger τροφοδοτεί σήμερα περίπου 600.000 σπίτια, με τα 43 km2 ηλιακών συλλεκτών του, που παρέχουν ισχύ 1,51 GW. Η δυναμικότητα της πρώτης φάσης του έργου θα είναι 1 εκατ. κιλοβάτ. Όταν η βάση θα είναι πλήρως λειτουργική, το ετήσιο αποτέλεσμα ισχύος της θα είναι 5,78 δισ. κιλοβάτ, που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 1,92 εκατ. τόνων τυπικού άνθρακα κάθε χρόνο. Αυτό είναι σημαντικό για μια χώρα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

7: ΕΡΓΟ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ NOOR ABU DHABI – ΗΑΕ

σ

Ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο σε μία τοποθεσία, το Noor Abu Dhabi, παρέχει ενέργεια σε περίπου 90.000 σπίτια με 1,17GW.

Διαθέτει 3,2 εκατ. ηλιακούς συλλέκτες και έχει έκταση 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το εργοστάσιο παράγει περίπου 1,2 GW ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα της χώρας κατά 1 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως – αρκετό για να εξαλειφθούν 200.000 οχήματα από τους δρόμους. Η Abu Dhabi National Energy Company κατέχει το 60% του έργου, ενώ η Marubeni Corporation και η JinkoPower κατέχουν από 20%.

8: DATONG SOLAR POWER TOP RUNNER BASE – ΚΙΝΑ

σ

Το Datong βρίσκεται στο Shanxi της Κίνας και είναι ένα έργο ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας 3 GW. Το έργο τέθηκε σε λειτουργία το 2016, κόστισε $138 εκατ. και αναπτύχθηκε από την China Power International Development και την China Three Gorges. Το έργο ανήκει σήμερα στην China Power International Development με ποσοστό συμμετοχής 100%.

Το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να παράγει 3,2 δισ. κιλοβατώρες ηλιακής ενέργειας σε 25 χρόνια και να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 2,74 εκατ. τόνους.

9: JICHUAN SOLAR PARK – ΚΙΝΑ

σ

Σχεδόν το σύνολο του Jinchuan, στην επαρχία Gansu της Κίνας, καλύπτεται από εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας. Ένα δεύτερο σύμπλεγμα έργων βρίσκεται στα νότια και το ηλιακό πάρκο καταλαμβάνει σχεδόν 90 km2 ημιερήμου στα δυτικά της πόλης. Το ηλιακό πάρκο διαθέτει πλέον 15 εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν συνδυασμένη ισχύ λίγο πάνω από 1GW. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο στο Jinchuan έχει ισχύ άνω των 200MW.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Jinchuan έχει δυναμικότητα άνω των 200MW.

10: KURNOOL ULTRA MEGA SOLAR PARK – ΙΝΔΙΑ

σ

Αυτό το ηλιακό πάρκο βρίσκεται στην περιοχή Kurnool, Andhra Pradesh, στη νότια Ινδία, με λειτουργική δυναμικότητα 1 GW (1000 MW) ενέργειας κάθε χρόνο, ένα σημαντικό μέρος της ακαθάριστης εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας άνω των 350GW, εξοικονομεί κατ’ εκτίμηση 1.892.160 τόνους εκπομπών CO2.

Το ηλιακό πάρκο είναι ένας συνδυασμός σύμπραξης κρατικής και κεντρικής κυβέρνησης.

 

 

 

 

 

 

 

σ