Τα δύο ρεκόρ της ΔΕΗ στο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης - Θέμα ημερών η έναρξη των εργασιών.

15 04 2021 | 10:43

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η έναρξη των εργασιών κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200MW της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία μετά την ενημέρωση που έγινε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το κύριο μέρος ενός συνολικού project τριών πάρκων συνολικής ισχύος 230MW. Ήδη το ένα μικρότερο πάρκο ισχύος 15MW έχει ήδη ολοκληρωθεί με ανάδοχο τη Mytilineos και ακολουθεί το δεύτερο ισχύος 15MW με ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Για το μεγάλο έργο των 200MW χθες παρουσιάστηκαν ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της βουλής. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, το έργο από αρχικό προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ κατέληξε στα 83,7 εκατ. ευρώ και είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, με κόστος ανά MW μόλις στις 420 χιλιάδες ευρώ.

Η δεύτερη σημαντική "πρωτιά" για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ αφορά στην τιμή αναφοράς που έχει κλειδώσει και η οποία είναι στα 49,11 ευρώ/μεγαβατώρα. Πρόκειται όπως είπε ο κ. Σκρέκας για μια τιμή που είναι συμφέρουσα τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους καταναλωτές. Η παραγόμενη ενέργεια θα έχει αισθητά μικρότερο κόστος από αυτό που προκύπτει στο target model μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνο Μαύρο, ο οποίος επίσης παρέστη στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το έργο θα κατασκευαστεί και θα ηλεκτριστεί σε διάστημα 16 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2022.

Μετά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της βουλής αναμένεται να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του αναδόχου δηλαδή της Mytilineos ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαμόρφωση των περίπου 5000 στρεμμάτων όπου θα τοποθετηθούν τα πάνελ. Στο έργο προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν πάνελ δύο όψεων (bifacial panels) και μονοαξονικό tracker.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

 

 

 

15 Απριλίου 2021

energypress