Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι να ζουν στην πόλη, με σεβασμό προς τη φύση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι να ζουν στην πόλη, με σεβασμό προς τη φύση

 

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2023. Σε ένα ζωντανό μελίσσι μετατράπηκε ο Πύργος Βασιλίσσης στο Ίλιον, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθώς περισσότερα από 350 παιδιά με τις οικογένειές τους συμμετείχαν σε βιωματικές, ψυχαγωγικές δράσεις αλληλεπίδρασης, με θέμα το περιβάλλον. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ΥΠΕΝ τίμησε αυτήν τη σημαντική ημέρα, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να αναγνωρίσουν μέσα από δημιουργικά, εικαστικά και θεατρικά παιχνίδια την ουσιαστική σύνδεσή μας με τη φύση και την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε.

 

Με την ευκαιρία της ημέρας, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ κος Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε: «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα, βρισκόμαστε σε έναν χώρο στη φύση και παράλληλα μέσα στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τη βιοποικιλότητα και το πώς μπορεί η πόλη να συνυπάρξει με το αστικό περιβάλλον. Το ΥΠΕΝ, πιστό στην παράδοση για τον εορτασμό αυτής της ημέρας, βρίσκεται εδώ μαζί με εκατοντάδες παιδιά, τα οποία μέσα από δημιουργικά παιχνίδια ευαισθητοποιούνται πάνω στο θέμα της κρίσιμης ατζέντας της Ευρώπης που αφορά την κλιματική αλλαγή. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση, τα απορρίμματα, το ζήτημα της κινητικότητας και κυρίως με το θέμα του πώς μπορείς να ζήσεις στην πόλη με σεβασμό προς τη φύση». 

 

Η κα Χρυσούλα Κούρτελη, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ» του ΥΠΕΝ ανέφερε με αφορμή τη διοργάνωση για την Ημέρα Περιβάλλοντος: «Σήμερα 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε στον Πύργο Βασιλίσσης στο Κέντρο της Γης, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΝ υλοποιώντας ένα σημαντικό έργο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, έχει καλέσει τα παιδιά μας για να ευαισθητοποιηθούν και να μάθουν μέσα από τα παιχνίδι, τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας».

 1

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974 και σήμερα αποτελεί την κεντρική ημέρα εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση, ο υπερπληθυσμός, η βιώσιμη κατανάλωση, η προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών και πολλά άλλα.

 

Το κτήμα και οι αμπελώνες του Πύργου Βασιλίσσης -εντός του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον- αποτελούν έναν ιστορικό χώρο της Αττικής, όπου γεννήθηκαν οι πρώτες πρότυπες αγροτικές εγκαταστάσεις για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας. Το πάρκο, με έκταση 1.000 στρεμμάτων βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της Αθήνας, αποτελώντας παράλληλα ένα μοναδικό σημείο φιλοξενίας άγριας ζωής και ποικιλομορφίας της αττικής βλάστησης ιδανικό για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

 

Κατά τη διάρκεια των δράσεων της Ημέρας Περιβάλλοντος που οργανώθηκαν από το ΥΠΕΝ, τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά δρώμενα, κατασκευές/χειροτεχνίες και εικαστικά, ομαδικά παιχνίδια, θεματικές μασκώτ και ψυχαγωγικές δράσεις. Το περιεχόμενο των δράσεων είχε ως αντικείμενο κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως τη θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση,  την ανακύκλωση και την επανάχρηση, τη φύτευση σε κήπους και τη φροντίδα της χλωρίδας, την προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών, την κλιματική αλλαγή. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με όμορφες χειροτεχνίες, κατασκευές και φυτεύσεις που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά και έλαβαν μαζί τους ως αναμνηστικά συμμετέχοντας στα ομαδικά εικαστικά και θεατρικά παιχνίδια δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης.

1