Τα «πράσινα αέρια» να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο νέο ενεργειακό χάρτη της χώρας

Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ή με άλλα λόγια ο εθνικός οδικός χάρτης για την πράσινη μετάβαση περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι επενδυτικές δαπάνες στην ενέργεια (χωρίς τις μεταφορές) θα ξεπεράσουν τα 27,5 δισ. ευρώ. Ποσό κατά 12,5 δισ. ευρώ παραπάνω από την πρόβλεψη του προηγούμενου ΕΣΕΚ (2019), η οποία κυμαινόταν στα 15 δισ. περίπου.

Αντίστοιχα, από τα 19 GW στο ΕΣΕΚ του 2019 ο στόχος για την ισχύ των έργων ΑΠΕ στη χώρα μας  αναβαθμίζεται στα 27,8 GW ενώ αυτός για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από 1,5 GW αυξάνεται στα 8,1 GW. 

 

Επιπλέον, στο νέο ΕΣΕΚ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης συνθετικών, πράσινων καυσίμων (RFNBO) όπως και στα προηγμένα βιοκαύσιμα με χρήση στις μεταφορές (βαρέα οχήματα, ναυτιλία, αεροπορία).

Το εξαιρετικά απαιτητικό και ταυτόχρονα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα του νέου ΕΣΕΚ καθιστά σαφές πως απαιτείται αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων τεχνολογιών και εργαλείων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της πράσινης μετάβασης.

Και σε αυτή την εξίσωση, τεχνολογίες όπως το βιοαέριο, το βιομεθάνιο και το syngas μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες. Η δυνατότητα παράγωγής τους όλο το 24ωρο, επιτρέπει στις σχετικές μονάδες να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο σύστημα, προσφέροντας πολύτιμη ενέργεια σε στιγμές που τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Και ταυτόχρονα, επιτρέπει την βέλτιστη αξιοποίηση της καύσιμης ύλης χωρίς αυτή να κατασπαταλείται σε στιγμές κατά τις οποίες υπάρχει υπερπαραγωγή ενέργειας από άλλες μορφές ΑΠΕ.

Κατ’ αυτό τον τρόπο τα «πράσινα αέρια» μπορούν να λειτουργήσουν ως μέθοδος έμμεσης αποθήκευσης, προσφέροντας σταθερότητα στο σύστημα καθώς και εναλλακτικές μεθόδους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών.

Παράλληλα, οι συγκεκριμένες τεχνολογίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κυκλική οικονομία. Αξιοποιώντας βιολογικά απόβλητα και βιομάζα ως καύσιμη ύλη, κλείνουν τον κύκλο, μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική αλλά και θερμική ενέργεια. Βοηθούν έτσι στην κάλυψη των κανονιστικών απαιτήσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση των αποβλήτων. Ενώ ταυτόχρονα μπορούν να συνδράμουν στην αξιοποίηση της καύσιμης ύλης που προκύπτει από την αποψίλωση των δασών για λόγους πυροπροστασίας. Επιτρέποντας κατ’ αυτό τον τρόπο την κάλυψη και των ποιοτικών στόχων του ΕΣΕΚ, που σχετίζονται με την υιοθέτηση μεθόδων κυκλικής οικονομίας, πέραν από τους αμιγώς ποσοτικούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, το 2024 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την αξιοποίηση των «πράσινων αερίων» στη χώρα μας, ακολουθώντας το διεθνές παράδειγμα.

 

Η σχετική διαβούλευση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και είναι ζήτημα χρόνου έως ότου το αποτέλεσμά της οδηγήσει σε νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Γεγονός που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ευρύτερη ανάπτυξη του κλάδου, την επέκταση των σχετικών μονάδων και την βέλτιστη αξιοποίησή τους στο ενεργειακό μείγμα.

Το μεγάλο διακύβευμα είναι η χώρα μας να διδαχθεί από τα παραδείγματα χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, όπου το βιοαέριο, το μεθάνιο και το syngas αξιοποιούνται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες. Ούτως ώστε το νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών να διευκολύνει τις σχετικές επενδύσεις –τόσο ως προς τη χρηματοδότηση όσο και την υλοποίηση. Δίνοντας στα «πράσινα αέρια» τη θέση που τους αξίζει στο νέο ενεργειακό χάρτη της χώρας.

* Η κ. Ελένη Μπαϊράμη είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ECO HELLAS

h