Τέλος Οκτωβρίου η κατάθεση αιτήσεων για 400άρια φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες - Βγαίνει η ανακοίνωση για την πλατφόρμα

Στους χρόνους που προβλέπονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση θα υλοποιηθεί η υποβολή αιτήσεων για «μικρά» φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έως την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να ανακοινώσει την ακριβή ημέρα και ώρα που θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους επενδυτές. 

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική προέβλεπε ότι ο Διαχειριστής θα έπρεπε να προχωρήσει στη σχετική ανακοίνωση το αργότερο έως 30 ημέρες από την έναρξη ισχύος της, η οποία έγινε στις 10 Αυγούστου. Επομένως, η σχετική προθεσμία εκπνέει σε δύο 24ωρα από σήμερα. 

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΔΕΔΔΗΕ θα ανακοινώσει την ενεργοποίηση της πλατφόρμας προς το τέλος του επόμενου μήνα – πιθανότατα μετά τις 26 Οκτωβρίου. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, θα ολοκληρωθεί η πλήρης ετοιμασία του πληροφοριακού συστήματος για την «υποδοχή» των αιτημάτων, η οποία περνά μεταξύ άλλων και από ορισμένες διευκρινίσεις που έχει απευθύνει ο Διαχειριστής στον ΥΠΕΝ, σχετικά με τη διαδικασία. 

Στην Υπουργική προσδιοριζόταν ότι η πλατφόρμα θα έπρεπε να ανοίξει το νωρίτερο εντός 20 ημερών, και το αργότερο εντός 45, από την ημερομηνία της ανακοίνωσης του Διαχειριστή. Ένας χρόνος που εκτιμάται εύλογος ώστε οι επενδυτές να προετοιμαστούν για να διεκδικήσουν ηλεκτρικό «χώρο» στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές, ο οποίος θα παραχωρηθεί με αποκλειστικό κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτημάτων. 

Υπενθυμίζεται ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, άμεσα ή έμμεσα μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής, δύναται να υποβάλει μόνον μία (1) αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος μέχρι τετρακόσια (400) κιλοβάτ (kW). Οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για συνολική ισχύ μέχρι 5MW ανά Ενεργειακή Κοινότητα.

Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των 400 κιλοβάτ, ο Διαχειριστής του Δικτύου θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης μέχρι την κάλυψη συνολικής ισχύος προσαυξημένης κατά 200% ως προς τα αντίστοιχα όρια που ισχύουν σήμερα για τα κορεσμένα δίκτυα (86 MW στην Πελοπόννησο, στα 45 MW στις Κυκλάδες και στα 140 MW στην Κρήτη).

Όπως έχει γράψει το energypress, περιγράφοντας αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες για τη διεκδίκηση ηλεκτρικού «χώρου» από ενδιαφερόμενους, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ύψος της εγγυητικής επιστολής είναι προσαυξημένο κατά 100%, σε σχέση με το ποσό που ισχύει κανονικά για τις αιτήσεις «μικρών» φωτοβολταϊκών. Έτσι, για ένα έργο 400 κιλοβάτ που προορίζεται να εγκατασταθεί στις εν λόγω περιοχές, η εγγυητική ανέρχεται σε 33.600 ευρώ, αντί για 16.800 ευρώ που ισχύει στις υπόλοιπες περιπτώσεις. 

 

1