ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εκκινεί επενδύσεις 1,3 δις. ευρώ για ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και διαχείριση απορριμμάτων – Ποια έργα 430 MW θα χτιστούν στη διετία 2021-2022

Με «ούριο» άνεμο τις ενισχυμένες οικονομικές επιδόσεις για το 2020 και τις προσδοκίες για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην αποθήκευση ενέργειας και τα off shore αιολικά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι έτοιμη τους επόμενους μήνες να ξεκινά την κατασκευή και τη σταδιακή παράδοση σε λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 430 MW.

Σύμφωνα με το σχεδιασμός της διοίκησης της εισηγμένης το πρόγραμμα των επενδύσεων που κινητοποιείται από αυτό το έτος, κιόλας, εκτιμάται σε περίπου 1,3 δις. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η έναρξη των εργασιών κατασκευής του αντλησιοταμιευτικού έργου της Αμφιλοχία ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οδεύει ολοταχώς στο να διαθέτει σε λειτουργία μέχρι το 2022 ΑΠΕ συνολικής ισχύος πέριξ των 1,8 GW με 2 GW, και δεν αποκλείεται ο στόχος των 3 GW που έχει θέσει για την πενταετία να επιτευχθεί νωρίτερα.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρία έχει σε εξέλιξη και ξεκινά εργασίες κατασκευής για τα ακόλουθα έργα ύψους 804 εκ. ευρώ:

1.       Το αιολικό πάρκο ισχύος 330 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας. Ο προϋπολογισμός του είναι στα 569 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλισμένη ανέρχεται στα 455 εκ. ευρώ. Η εταιρία θα διαθέσει από ίδια κεφάλαια ποσό 114 εκ. ευρώ. Το σύμπλεγμα των ανεμογεννητριών θα είναι έτοιμο σε εμπορική λειτουργία το 2022.

2.       Στην Ευρυτανία ξενικά να κατασκευάζει το αιολικό ισχύος 67 MW προϋπολογισμού 81 εκ. ευρώ και με τραπεζική χρηματοδότηση τα 63 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 18 εκ. θα προέλθουν από κεφάλαια της εταιρίας. Το αιολικό θα τεθεί σε λειτουργία εντός της χρονιάς.

3.       Το αιολικό στην περιοχή Ταράτσα της Βοιωτίας και ισχύος 30 MW επίσης θα είναι έτοιμο για εμπορική λειτουργία εντός της χρονιάς. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 31 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 εκ. θα είναι από χρηματοδότηση και τα 8 ιδία κεφάλαια.

4.       Επίσης σε φάση κατασκευής βρίσκονται και μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ισχύος 2,4 MW. Το έργο που εκτελείται με ΣΔΙΤ έχει προϋπολογισμό 123 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκ. ευρώ είναι η συμμετοχή του δημοσίου τα 40 εκ. ευρώ από τραπεζική χρηματοδότηση και 17 εκ. ευρώ ιδία κεφάλαια.

 

 

 

28 Απριλίου 2021

energypress