ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΕΛΠΕ: Με νέα έργα ισχύος 325 MW στην αποθήκευσης ενέργειας

Projects με συσσωρευτές 250 MW για την ΤΕΝΕΡΓ στη Στερεά Ελλάδα- Μονάδες 75 MW ετοιμάζουν τα ΕΛΠΕ στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

 

Το «λάκτισμα» για νέα μεγάλα έργα στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών έδωσε η ΡΑΕ. Μεταξύ των περιπτώσεων που ξεχωρίζουν είναι αυτή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η οποία με αποφάσεις της Αρχής στις 25 Νοεμβρίου εξασφάλισε τρεις νέες άδειες συνολικής ισχύος 250 MW. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα ΕΛΠΕ που εξασφάλισαν, με αποφάσεις επίσης στις 25 Νοεμβρίου, δύο ακόμη άδειες συνολικής ισχύος 75 MW.

Οι τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι ισχύος 150 MW, 50 MW και 50 MW και αφορούν στις περιοχές «Αλεπότρυπες 3», «Αλεπότρυπες 2» και «Αλεπότρυπες 1», του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Στερεάς Ελλάδας. Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ τον περασμένο Ιούλιο και οι άδειες έχουν διάρκεια 35 ετών.

Το καλοκαίρι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε εξασφαλίσει άδειες για 4 ακόμη έργα αποθήκευσης, με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 375 MW και ειδικότερα 150 MW για την Τρίπολη, 100 MW για τη Ν. Σάντα στις Σάπες Ροδόπης, 100 MW για το Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘΕ) και 25 MW για τη Θήβα.

 

Παράλληλα, ο Όμιλος έχει σε φάση αδειοδότησης και άλλα τέτοια έργα, τα οποία αφενός σηματοδοτούν την είσοδό του και στον τομέα της αποθήκευσης με μπαταρίες, αφετέρου έρχονται να προστεθούν στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα έργων με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, τομέα στον οποίο η ΤΕΝΕΡΓ είναι πρωτοπόρος.

Όπως έχει ανακοινώσει ο Όμιλος, έχει σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης, κυρίως αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 3.500 MW, μαζί με εκείνο της Αμφιλοχίας, το οποίο είναι και το πλέον ώριμο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει μέχρι σήμερα 14 έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 3.037 MW.

Πρόκειται για έργα που έχουν λάβει άδεια παραγωγής και αποθήκευσης, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται το έργο της TEΝΕΡΓ στην Αμφιλοχία συνολικής ισχύος 680 MW καθώς και έργα 700 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η κίνηση των ΕΛΠΕ και ο μετασχηματισμός

Την ίδια ώρα η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες εξασφάλισε δύο άδειες παραγωγής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και 25 MW με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης οι οποίες θα εγκατασταθούν στο βιομηχανικό συγκρότημα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με άλλες άδειες αποθήκευσης που έχουν εξασφαλιστεί, καθώς και με το γενικότερο και ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου για τις ΑΠΕ εντάσσονται στη νέα στρατηγική κατεύθυνση ενίσχυσης της παρουσίας του σε έργα πράσινης ενέργειας. Κάτι που προβλέπεται από τον εν εξελίξει εταιρικό μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ.

 

Σήμερα μάλιστα πραγματοποιείται η Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την απόσχιση του κλάδου διύλισης εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών με σύσταση νέας εταιρείας. Κίνηση με την οποία οριστικοποιείται το βασικό σκέλος του εταιρικού μετασχηματισμού με στόχο τη μετεξέλιξη των ΕΛΠΕ από έναν όμιλο εξαρτώμενο κυρίως από τη δραστηριότητα της διύλισης, σε έναν σύγχρονο και ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο με δραστηριότητες σε όλο το ενεργειακό φάσμα και με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της νέας οργανωτικής δομής με τη δημιουργία εταιρείας holding κάτω από την οποία θα υπαχθούν ως θυγατρικοί βραχίονες η διύλιση και οι πωλήσεις πετρελαιοειδών, οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, προωθείται επενδυτικό πλάνο ύψους 4 δις ευρώ, το οποίο θα εστιάσει στις πράσινες μορφές ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών CO2, την παραγωγή υδρογόνου και καθαρότερων υγρών καυσίμων και την ηλεκτροκίνηση.

Παράλληλα προγραμματίζεται το γενικότερο rebranding των ΕΛΠΕ, με αλλαγή επωνυμίας και λογότυπου, που θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο μαζί με τη νέα δομή του ομίλου.

 

1