Τέσσερις χώρες δείχνουν τον δρόμο στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών

Πυκνώνουν οι διεργασίες σε αρκετές χώρες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς αποτελεί στοίχημα για την Ευρώπη μέχρι το 2030 να έχει αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύς των έργων σε περίπου 100 GW.

Κατά καιρούς έχει αναδειχθεί η ανάγκη για την ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων. Όμως τι κάνουν οι πιο προχωρημένες στο θέμα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ευρωπαϊκές χώρες; Με τι ρυθμούς κινούνται και πώς διαχειρίζονται τα γραφειοκρατικά ζητήματα που ανακύπτουν; Πώς στελεχώνονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη και την εποπτεία για το απαιτητικό αυτό εγχείρημα;

 

Στο φουλ οι μηχανές των πρωτοπόρων Νορβηγών

Φαίνεται πως τέτοια ερωτήματα έχουν απαντηθεί προ πολλού στη Νορβηγία, η οποία αφού αξιοποίησε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της, έχει πια βάλει μπροστά να πετύχει και στα offshore, τρέχοντας με φουλ τις μηχανές.

Η κυβέρνηση του Όσλο στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 30 GW έως το 2040, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των οποίων έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας δύο κρατικοί φορείς. Αρχικά, η Υπεράκτια Διεύθυνση Νορβηγίας (Norwegian Offshore Directorate – NPD) που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή πιλοτικών γεωφυσικών ερευνών, την παροχή σχετικών δεδομένων μέσω του εθνικού μητρώου για εξερευνήσεις και παραγωγή, αλλά και την υποστήριξη προς το Υπουργείο Ενέργειας σε θέματα εφαρμογής ρυθμιστικού πλαισίου. Κατά δεύτερον, η Αρχή Υδάτινων Πόρων (Norwegian Water Resources – NVE) που έχει την ευθύνη εντοπισμού των κατάλληλων περιοχών και διεξαγωγής των απαραίτητων μελετών – αντίστοιχων της ΣΜΠΕ.

Οι δύο παραπάνω φορείς αριθμούν συνολικά πάνω από 700 υπαλλήλους, σημαντικό τμήμα των οποίων ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Οι πλέον φιλόδοξοι Γερμανοί

Μπορεί να μη διαθέτουν το know how και την εμπειρία των Νορβηγών, ωστόσο έχουν βάλει πιο ψηλά από κάθε άλλον στην Ευρώπη τον πήχη για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, θέτοντας ως εθνικό στόχο για το 2030 τα 30 GW και τα 70 GW μέχρι το 2045.

Αρμόδια για το χωροταξικό σχεδιασμό στην Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη (ΟΑΖ) της Γερμανίας στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική είναι η Ομοσπονδιακή Ναυτική και Υδρογραφική Υπηρεσία (Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie – BSH). Έχοντας και την ευθύνη συνολικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του ωκεανού, η BSH είναι επίσης αρμόδια για την εκπόνηση μελετών, τις εγκρίσεις, και την παρακολούθηση των έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Το σύνολο αυτών των αρμοδιοτήτων διαχειριζόταν, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, προσωπικό 800 ατόμων.

Ολλανδία: Με οδηγό τα 10 εγκατεστημένα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα

Από πλευρά τους, οι Ολλανδοί ξεκίνησαν να ασχολούνται με το αντικείμενο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων πριν από μια δεκαετία. Διαθέτουν ήδη σε λειτουργία 10 ΥΑΠ στη Βόρεια Θάλασσα, συνολικής ισχύος 4,7GW, ενώ έχουν επίσης αδειοδοτήσει δύο ακόμα έργα, σε απόσταση 53 χλμ. από τις δυτικές ακτές της χώρας. Και οι Ολλανδοί έχουν θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους, με όραμα να διαθέτουν έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 11 GW έως το 2031.

 

Ο κρατικός φορέας που έχει αναλάβει την ανάπτυξη των ΥΑΠ στην Ολλανδία είναι η Υπηρεσία Επιχειρήσεων (Netherlands Enterprise Agency – RVO) που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής. Στις αρμοδιότητες του RVO περιλαμβάνεται η διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών για την αδειοδότηση νέων υπεράκτιων αιολικών, ενώ μέρος του προσωπικού του, που ξεπερνά τα 70 στελέχη, είναι ενταγμένο στα αντίστοιχα τμήματα των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις.

Βέλγιο: Στόχος τα 8 GW ως το 2040

Στο βελγικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας έχουν ήδη εγκατασταθεί 8 υπεράκτια αιολικά πάρκα που παράγουν 2,3 GW ηλεκτρικής ενέργειας, με εθνικό στόχο να φτάσουν τα 8 GW έως το 2040, καλύπτοντας έτσι το 30% της εγχώριας κατανάλωσης.

Αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη του αντικειμένου είναι η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της FPS Economy, δηλαδή της Ομοσπονδιακής Δημόσιας Υπηρεσίας αρμόδιας για μια αποτελεσματική, ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που υποστηρίζει την ανάπτυξη της χώρας.

Μέσω της διεύθυνσης αυτής, εκπονούνται οι απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες –τόσο desktop μελέτες όσο και επιτόπιες έρευνες– προκειμένου να συλλεχθούν τα δεδομένα και οι πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές ενδιαφέροντος για ανάπτυξη offshore αιολικών.

Το στοίχημα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι διεθνές

Δείγμα της μεγάλης κινητικότητας είναι και η ανακοίνωση τον περασμένο Νοέμβριο από εννέα χώρες για κοινούς διαγωνισμούς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, με στόχο 15 νέα GW κάθε χρόνο δηλαδή 100 GW μέχρι το 2030. Πρόκειται για πρωτοβουλία των χωρών-μελών της συνεργασίας North Seas Energy Cooperation (NSEC) που συναποτελούν το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(αναδημοσίευση από euro2day.gr)

F