Τι συμβαίνει και όλο … ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ», τι λέει το ΥΠΕΝ

Τουλάχιστον πέντε εκκρεμότητες χωρίζουν το νέο «Εξοικονομώ» από την ακριβή ημερομηνία έναρξης του. Στο μεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανανεώνει τις επίσημες ανακοινώσεις του και εκπέμπει μήνυμα ετοιμότητας για την έναρξη του νέου προγράμματος εντός του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου 2021, χωρίς να δεσμεύεται με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Η ανακοίνωση  συγκεκριμένης και δεσμευτικής ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας της νέας πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, η οποία  θα μείνει ανοιχτή για 30 ημέρες, απασχολεί και αναμένεται από τους χιλιάδες ιδιοκτήτες, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο «Εξοικονομώ», τους μηχανικούς που έχουν το βάρος της σωστής προετοιμασίας του φακέλου και την αγορά υλικών και εξοπλισμού, που βρίσκεται σε πολύμηνη αναμονή και προετοιμασία για την αξιοποίηση του νέου προγράμματος.

Νέες ανακοινώσεις χρονοδιαγράμματος

Στο χρονοδιάγραμμα έναρξης του νέου «Εξοικονομώ» αναφέρθηκε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, μιλώντας στην εκπομπή «κοινωνία ώρα mega». Απαντώντας στο δημοσιογραφικό ερώτημα «πότε θα ξεκινήσει το νέο «Εξοικονομώ», η κα Σδούκου είπε:

«Εντός του Νοεμβρίου, χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω σήμερα την ακριβή ημερομηνία..»

Στην παρατήρηση ότι «έχουμε μπει στο Νοέμβριο…», η κα Σδούκου, συμπλήρωσε την απάντηση της, λέγοντας ότι:

«Έτσι είναι. Ας πούμε προς το τέλος Νοεμβρίου, δίνοντας έτσι ένα περιθώριο….». Και η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι: «Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ειδική ιστοσελίδα το exoikonomo2021.gov.gr ,  που είναι στη διάθεση του κοινού για να δει όλες τις σχετικές πληροφορίες», εξηγώντας ότι:

«Στα προηγούμενα προγράμματα άνοιγε η πλατφόρμα και αμέσως εξαντλούταν ο προϋπολογισμός. Τώρα η πλατφόρμα θα ανοίξει και θα μείνει ανοιχτή ένα μήνα για την υποβολή των αιτήσεων. Μετά θα γίνει μια συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση κάποια κριτήρια. Υπάρχει και ένα bonus 10% για τις πολυκατοικίες που θέλουν να αναβαθμιστούν στο σύνολό τους». Δείτε εδώ τη συνέντευξη της ΓΓ Ενέργειας για το νέο “Εξοικονομώ” στην εκπομπή “κοινωνία ώρα mega”

 Οι μεταθέσεις ημερομηνιών

Σημειώνεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για την έναρξη του νέου προγράμματος είχαν αρχική αφετηρία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 για την ανακοίνωση του επίσημου  Οδηγού και από τις 15 Οκτωβρίου 2021 ενεργοποίησης της πλατφόρμας για τις αιτήσεις. Εν συνεχεία ανακοινώθηκε ότι «έως το τέλος Οκτωβρίου 2021 θα έχει ανακοινωθεί ο οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ» και περί το τέλος Οκτωβρίου έγινε νέα ανακοίνωση ότι  «το  νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε ένα μήνα». Οι μεταθέσεις των ημερομηνιών έναρξης του νέου «Εξοικονομώ», μέχρι τώρα αποδόθηκαν στην καλή προετοιμασία του προγράμματος αλλά και στην ανάγκη επανεξέτασης των επιδοτήσεων, λόγω των μεγάλων αυξήσεων των υλικών. Δείτε εδώ στο ecopress

Διολίσθηση των καθυστερήσεων

Τεχνικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ο χρονικός προγραμματισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασφαλώς θα πρέπει να λάβει υπόψη του, ώστε αφού ανοίξει η πλατφόρμα, ο μήνας των αιτήσεων  να μην προσκρούσει στις αργίες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι παρά τα μηνύματα ετοιμότητας για άμεση έναρξη του προγράμματος, οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις,  σε συνδυασμό με τις εκκρεμότητες για την ενεργοποίηση του προγράμματος και τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των υλικών υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο, να οδηγήσουν δια της διολισθήσεως σε έναρξη του νέου «Εξοικονομώ» από τη νέα χρονιά.

Οι εκκρεμότητες

Οι εκκρεμότητες, που υπάρχουν μέχρι τώρα για την έναρξη του νέου «Εξοικονομώ» είναι:

1.Η έκδοση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα εξειδικεύει τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τη διαχείριση και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος, τη διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων και τον έλεγχο των δικαιολογητικών.

2.Η ολοκλήρωση, με βάση και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στη διαβούλευση του τελικού Οδηγού εφαρμογής του προγράμματος

3.Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε δοκιμαστική λειτουργία προκειμένου να εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι με τη νέα διαδικασία συμμετοχής η οποία διαφέρει  από τα προηγούμενα «Εξοικονομώ».

4.Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες για την εγγυοδοσία του προγράμματος, ιδίως στο ειδικό επιμέρους σκέλος, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει επιδότηση 80% αποκλειστικά για τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά και έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

5.Οι αναπροσαρμογές των επιδοτήσεων, με βάση τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των υλικών για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκριτικά με την προδημοσίευση του Οδηγού θα γίνουν αυξήσεις της τάξης 10% έως 15%, στα ανώτατα όρια δαπάνης ανά κατηγορία σε κάποιες από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, όπως είναι τα κουφώματα PVC, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι δαπάνες «έξυπνα» συστήματα φωτισμού.  Επίσης, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 0,9 ευρώ επί της εκτιμώμενης εξοικονομούμενης ενέργειας (σε κιλοβατώρες), το 0,9 αυξάνεται σε 1, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ αύξηση στα 5.500 ευρώ (από 5.000 προηγουμένως) δρομολογείται και για το «πλαφόν» των επιλέξιμων δαπανών για αιτήσεις πολυκατοικίας.

Οι παρεμβάσεις
Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ ανέφερε στη συνέντευξη της ότι όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, με το νέο «Εξοικονομώ» θα επιδοτούνται μεταξύ άλλων εργασίες όπως:

-Αντικατάσταση κουφωμάτων
-Τοποθέτηση θερμομόνωσης
-Συστήματα ψύξης – θέρμανσης
-Αναβάθμιση φωτισμού

Εισοδηματικά  κριτήρια
Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι το ακίνητο να ανεβαίνει τρεις ενεργειακές «σκάλες». Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, οι κόφτες είναι στα 50.000 ευρώ για το ατομικό και στα 60.000 ευρώ για το οικογενειακό.

Τα κριτήρια με βάση το εισόδημα διαμορφώνονται ως εξής, ατομικό έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο νέο «Εξοικονομώ» για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το «Νέο Εξοικονομώ» θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Ενεργειακή αναβάθμιση
«Έξυπνο σπίτι σημαίνει να έχεις αυτόματο φωτισμό, ή συστήματα αντλιών θερμότητας, συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Είναι οι γνωστές παρεμβάσεις που μπορούν στο σύνολό τους να επιφέρουν το ζητούμενο, την ενεργειακή αναβάθμιση και να μπορέσεις να αλλάξεις τρεις ενεργειακές κατηγορίες στο σπίτι στου. Για να μπεις στο «Εξοικονομώ» θα πρέπει να ανήκεις στην κατηγορία Γ και κάτω, και με τις παρεμβάσεις που θα κάνεις να ανέβεις τρεις κλάσεις πιο πάνω», τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τραπεζικός δανεισμός

«Ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του καθενός λαμβάνει κάποιος το ποσοστό της επιδότησης, που είναι από 40 έως 75%, και το υπόλοιπο ποσό δηλώνεις στο πρόγραμμα πώς επιθυμείς να το καλύψεις, είτε με συμμετοχή σου, ή με τραπεζικό δανεισμό. Μπορεί κάποιος να πάρει προκαταβολή και να ξεκινήσει, και με την ολοκλήρωση του έργου πληρώνεται και το υπόλοιπο ποσό. Στο κομμάτι του τραπεζικού δανεισμού δίνουμε τη δυνατότητα να επιδοτήσουμε τον τόκο του δανείου. Έχουμε και ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δημιουργήσαμε ένα εγγυοδοτικό εργαλείο σε συνεργασία με τις τράπεζες, και εγγυόμαστε την αποπληρωμή του δανείου», σημείωσε καταλήγοντας η κυρία Σδούκου.

 

 

 

5 Νοεμβρίου 2021

ecopress