Τι ζητούν τρεις ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι ΑΠΕ από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε.

Καταλήγοντας τις πρώτες πρωινές ώρες σε συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δις. ευρώ, μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, αξίζει να υπογραμμιστεί η σπουδή των ευρωπαϊκών συνδέσμων ΑΠΕ, οι οποίοι εξέθεσαν τις προτάσεις τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή στήριξη για μια "πράσινη" ανάκαμψη με τον κάθε οργανισμό να προβάλει τα πλεονεκτήματα της δικής του τεχνολογίας.

SolarPower Europe: Πρόβαση στη χρηματοδότηση το κλειδί για τα φωτοβολταϊκά

Αναλυτικότερα, ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών SolarPower Europe αναφέρει σχετικά ότι στηρίζει την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να πρωταγωνιστήσει ο μηχανισμός ανάκαμψης (RRF) σε μια αποτελεσματική συμβολή προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τον ευρωπαϊκό κλάδο φ/β όσον αφορά τον εφοδιασμό, τη ζήτηση και την προμήθεια. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η προσπάθεια της Κομισιόν με τίτλο "η Ε.Ε. της επόμενης γενιάς" αποτελεί μοναδική ευκαιρία για μόχλευση των ετήσιων επενδύσεων ύψους 60 δις. ευρώ που χρειάζονται για να αναπτυχθεί πλήρως το ηλιακό δυναμικό της Ε.Ε.

"Το όποιο σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη - από την κατασκευή, στην καινοτομία και την εγκατάσταση. Η καλύτερη πρόσβαση θα επιτρέψει την κατασκευή φ/β πάρκων, τη μαζική εγκατάσταση φ/β σε στέγες και θα στηρίξει την τοπική παραγωγή. Πέραν της συμβολής του στην επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την βιώσιμη ανάπτυξη και θα αυξήσει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε.", τονίζει ο σύνδεσμος.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του SolarPower Europe, Βαλμπούργκα Χέμετσμπέργκερ, δήλωσε πως "είναι απαραίτητο ο μηχανισμός ανάκαμψης να συμβαδίζει με τους στόχους και τις αξίες της Πράσινης Συμφωνίας και της Συμφωνίας του Παρισιού. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση της Ε.Ε. και να διασφαλίσουμε μια πράσινη και ταχεία ανάκαμψη. Η επιλογή των φωτοβολταϊκών - μέσω της πρόσβασης στη χρηματοδότηση - θα εξασφαλίσει τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για όλους τους Ευρωπαίους. Ως η πιο οικονομική, ευέλικτη και υψηλής έντασης εργασίας ενεργειακή τεχνολογία, τα φ/β βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για να ηγηθούν της βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη και να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή".

WindEurope: Να μην εγκλωβιστεί η Ε.Ε. στο δίλημμα πράσινη ή ψηφιακή μετάβαση

Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος αιολικών WindEurope υπογράμμισε μέσω του διευθύνοντα, Ζιλ Ντίξον, ότι "αυτό είναι ένα κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Αν μπορέσουν να συμφωνήσουν στο προτεινόμενο σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν ή μια έκδοση αυτού, τότε θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην οικονομική αυτοπεποίθηση και θα τονωθούν οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη και στις ΑΠΕ. Το σχέδιο ανάκαμψης προσφέρει σημαντική στήριξη για τις ΑΠΕ: Διπλασιάζει το παράθυρο βιώσιμων υποδομών στο πρόγραμμα InvestEU, στηρίζει το μηχανισμό στρατηγικών επενδύσεων που θα επωφελήσει την εφοδιαστική αλυσίδα των αιολικών και το διευρυμένο ταμείο δίκαιης μετάβασης. Από κοινού έχουν τη δυνατότητα να διευκολύνουν μια καινοτόμο, ταχεία και δίκαιη ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση".

Ο Ντίξον συνεχίζει ως εξής:

"Όμως, το σχήμα του μηχανισμού ανάκαμψης των 560 δις. ευρώ στο σχέδιο ανάκαμψης θα έχει καθοριστική σημασία. Τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να είναι ελεύθερα να επιλέξουν μεταξύ της πράσινης ή της ψηφιακής ανάκαμψης. Πρέπει να στηρίξουν και τα δύο! Η σημαντική και μετρήσιμη συμβολή στην πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι κεντρικό κριτήριο στην επικύρωση των σχεδίων. Η Ε.Ε. οφείλει να είναι αυστηρή σε αυτό. Τα κράτη-μέλη σκοπεύουν να εξασφαλίσουν σύντομα μια συμφωνία για μια φιλόδοξη πράσινη ανάκαμψη. Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο να χάσει".

Τέλος, ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε. έχουν ήδη στείλει ένα σαφές μήνυμα ενόψει του συμβουλίου, καθώς συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι η Ε.Ε. πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και να ενισχύσει τη σχετική αλυσίδα αξίας.

Bioenergy: Η βιοενέργεια μοναδική λύση που "πρασινίζει" όλους τους τομείς

Σε δική του ανακοίνωση ο σύνδεσμος βιομάζας και βιοαερίου Bioenergy αναφέρει ότι είναι απαραίτητα περιεκτικά και αναλυτικά πακέτα στήριξης που θα θέτουν σε προτεραιότητα τις βιώσιμες επενδύσεις για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα, εκπροσωπούν μια μοναδική ευκαιρία για προώθηση της αναδόμησης της Ευρώπης προς ένα μοντέλο πιο αειφόρο, ανθεκτικό και κλιματικά φιλικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να εγγυηθεί το βασικό αξίωμα της Πράσινης Συμφωνίας και να ενισχυθούν οι στοχευμένες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Ως εκ τούτου, μεγαλύτερο κομμάτι των επενδύσεων και των κρατικών ενισχύσεων για την ανάκαμψη πρέπει να αφιερωθεί στις ΑΠΕ με σαφείς όρους κλιματικής συνδρομής.

Επίσης, ο Bioenergy σημειώνει ότι ο κλάδος της βιοενέργειας θα είναι κλειδί στην όλη διαδικασία: "Η βιώσιμη βιοενέργεια έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι ταυτόχρονα απανθρακοποιεί τον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση και τη ψύξη, όπως και τις μεταφορές και αποτελεί ιδανική συνθήκη για την ενσωμάτωση των διάφορων τομέων. Εξάλλου, η Ε.Ε. είναι παγκόσμιος τεχνολογικός ηγέτης στη βιοενέργεια καθώς το 74% των κατασκευαστών και προμηθευτών εδράζονται εδώ. Οι επενδύσεις στον τομέα θα τονώσουν την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο και εν τέλει θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην περιεκτική περιφερειακή ανάπτυξη".

energypress