Την εγκατάσταση 10 πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων μέχρι 5 MW το καθένα προωθεί το ΥΠΕΝ – Το χωροταξικό και τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών αναμένεται να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθώντας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, σχετική νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόθεση του ΥΠΕΝ φέρεται να είναι η ανάπτυξη 10 πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ έως και 5 MW έκαστος με πρόβλεψη να αναπτυχθούν σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, όπως σε εξαντλημένα μεταλλεία, ορυχεία και λατομεία.

 

Αν και μένει ακόμη να οριστικοποιηθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο των ΑΠΕ που θα ορίσει επακριβώς τα ζητήματα αδειοδότησης και για τα συγκεκριμένα έργα, χρειάζεται, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι οι κατευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ που είχαν δημοσιευτεί προ μηνών αναφέρουν πως: «Στις τεχνητές λίμνες επιτρέπεται η εγκατάσταση Φ/Β σταθμών με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 10%. Να διερευνηθεί πέραν του ποσοστού αυτού η δυνατότητα χωροθέτησης Φ/Β σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις. Να περιληφθούν στις περιοχές αποκλεισμού για την εγκατάσταση Φ/Β οι φυσικές λίμνες».

Επομένως μια πρώτη σκέψη για την φιλοξενία τέτοιων έργων στις προαναφερόμενες περιοχές υπάρχει και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο θα αποτυπωθεί στα τελικά κείμενα του χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή ακόμη τι προβλέψεις θα περιλαμβάνει επί αυτού του ζητήματος το ίδιο το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Να αναφέρουμε τέλος ότι για τους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς αναμένεται να τεθεί μέγιστο όριο ισχύος 10 MW ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο και για συνδεδεμένα με αυτό νομικά πρόσωπα που ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχους σταθμούς.

ε