Αν. Τόσιος (ΕΥΔΑΠ): Μέσα στην επόμενη δεκαετία φιλοδοξούμε να παρέχουμε νερό μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος στην Αττική

16 12 2022 | 09:59

 

«Σίγουρα την ΕΥΔΑΠ, όπως και όλες τις εταιρείες υποδομών, την επηρεάζει το ενεργειακό κόστος, ως βασική παράμετρος του λειτουργικού κόστους», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αναστάσιος Τόσιος, στο περιθώριο του Renewable & Storage Forum.

Αναλυτικά υπογράμμισε:  

«Εταιρείες σαν τη δική μας είναι ρυθμιζόμενες, δηλαδή το έσοδο είναι ανταποδοτικό, επομένως οποιαδήποτε αύξηση του λειτουργικού κόστους επηρεάζει και το επιτρεπόμενο έσοδο. Γι’ αυτό βασική στόχευση δική μας είναι να συνεχίσουμε και να επιταχύνουμε το σχεδιασμό μας, χωρίς να βασιζόμαστε στη στοχαστικότητα των τιμών. Έτσι, κινούμαστε σε ένα πλαίσιο τα τελευταία 2 με 3 χρόνια, μείωσης της ενεργειακής μας κατανάλωσης, επενδύσεων στα αντλιοστάσιά μας, τις μονάδες επεξεργασίας νερού, το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας, που είναι η πλέον ενεργοβόρα εγκατάστασή μας.

Πάνω σ’ αυτό το πλάνο έχουμε ένα διττό στόχο. Αφενός τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αφετέρου το net zero, ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία να μπορούμε να παρέχουμε στους καταναλωτές της Αττικής, νερό μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα».

Όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της ΕΥΔΑΠ, σημείωσε: «Σε ένα μεγάλο οργανισμό τα έργα θέλουν έναν απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης, γι’ αυτό θα πρέπει παραμείνουμε προσηλωμένοι σ’ αυτό, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό. Βεβαίως, όπως ανέφερα και στην παρουσίασή μου, οποιαδήποτε βελτίωση υπάρχει σε επίπεδο νομοθετικών παρεμβάσεων, που μπορεί να μας προσφέρει είτε περισσότερη ευελιξία, είτε προϊόντα που μπορούν να δώσουν καλύτερες τιμές, είμαστε ανοιχτοί και θα λάβουμε αποφάσεις όταν θα μπορούμε να τις αξιολογήσουμε».

«Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ», σχολίασε τέλος, αναδεικνύοντας τη μεγάλη συμμετοχή στο Συνέδριο, το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό».

1