Τροπολογία ΥΠΕΝ: Έως 15 Απριλίου η εγγυητική για τις «παλιές» Βεβαιώσεις Παραγωγού – Παράταση μέχρι 1 Σεπτεμβρίου για τις ταρίφες των «μικρών» φωτοβολταϊκών

Κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών η τροπολογία που είχε προαναγγείλει το ΥΠΕΝ, σχετικά με τις παρατάσεις υποβολής των εγγυητικών για τις «παλιές» Βεβαιώσεις Παραγωγού, καθώς και των τιμών αναφοράς εκτός διαγωνισμών για τους «μικρούς» σταθμούς ΑΠΕ, οι οποίες έληγαν στις 28 Φεβρουαρίου. 

Όσον αφορά τις «παλιές» Βεβαιώσεις Παραγωγού, παρατείνεται έως τις 15 Απριλίου η προθεσμία υποβολής της εγγυητικής 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Για τη διατήρηση της Βεβαίωσης εν ισχύι, εναλλακτικά έως τη συγκεκριμένη προθεσμία θα πρέπει να έχει υποβληθεί πλήρες αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Για την εφαρμογή της ρύθμισης, ο αρμόδιος Διαχειριστής θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ανακοινώσεις, με τις οποίες θα ενημερώνει τους αιτούντες για τη διαπίστωση της πληρότητας ή μη των οικείων αιτημάτων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.  

 

Επίσης, με την ίδια ρύθμιση παρατείνεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου ένας παραγωγός μπορεί να «ακυρώσει» ο ίδιος αυτό το πρώτο αδειοδοτικό βήμα και να του επιστραφεί το Τέλος Έκδοσης που έχει καταβάλει. Έτσι, πλέον θα μπορεί έως τις 15 Μαρτίου να υποβάλει ανέκκλητη δήλωση προς τη ΡΑΕ ότι δεν επιθυμεί τη διατήρηση της Βεβαίωσης Παραγωγού, ζητώντας να λάβει πίσω το Τέλος. 

Με άλλα άρθρο της τροπολογίας, παρατείνονται οι υφιστάμενες «ταρίφες» εκτός διαγωνισμών, καθώς οι χρονικές διορίες διάφορων φάσεων ολοκλήρωσης έργων ΑΠΕ.  Στην περίπτωση των «μικρών» φωτοβολταϊκών, οι υφιστάμενες τιμές αναφοράς επεκτείνονται κατά 6 μήνες, ΄κάτι σημαίνει ότι θα εκπνεύσουν την 1η Σεπτεμβρίου.  Επομένως, τα 500άρια φωτοβολταϊκά των ιδιωτών θα συνεχίσουν να «κλειδώνουν» ταρίφα 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων 68,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Επίσης, παρατείνεται κατά 3 μήνες η ισχύς των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών, για τους οποίους δεν έχει συναφθεί σύμβαση σύνδεσης και η ισχύς τους έληξε την 1η Ιανουαρίου 2022 ή λήγει έως και την 31η Μαρτίου. 

Παράλληλα, παρατείνονται κατά 12 μήνες οι προθεσμίες για τη θέση σε δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που έχουν «κλειδώσει» ταρίφα μέσω διαγωνισμού. Τέλος, μετατίθεται κατά 3 μήνες η προθεσμία για τη σύναψη συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης φωτοβολταϊκών σταθμών Ενεργειακών Κοινοτήτων. 

 

1