Update – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 18/7

13 07 2022 | 21:41

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

Ο δρόμος προς κάθε νίκη είναι στρωμένος με μικρές ή μεγαλύτερες επιτυχίες. Μια μικρή επιτυχία θέλω αρχικά να μοιραστώ μαζί σου σήμερα. Μια μικρή επιτυχία που με κάνει περήφανη γιατί κερδήθηκε από μάχη που έδωσαν μαζί μας πολλοί πολίτες και φορείς.

Όπως σε ενημέρωσα λίγες μέρες πριν, με νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ξεκινάει ακόμα μία απόπειρα υποβάθμισης του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε σε μια πρωτοφανώς μικρής διάρκειας και εμφανώς προσχηματική διαβούλευση που έληγε σήμερα το πρωί, διακωμωδώντας την έννοιας της διαβούλευσης: απαιτώντας από τους πολίτες να μελετήσουν και να σχολιάσουν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων.

Μετά από συγχρονισμένη κινητοποίηση φορέων και πολιτών, επιτεύχθηκε η παράταση τη διαβούλευσης μέχρι τις 18/7, γεγονός που δείχνει για μια ακόμη φορά πως όταν είμαστε μαζί, είμαστε πιο δυνατοί! Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμά μας, ήταν συγκινητική και αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Αν δεν έχεις καταθέσει ακόμα τη γνώμη σου στη σελίδα της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, για το απαράδεκτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, μπες τώρα εδώ, επίλεξε το άρθρο που επιθυμείς και πάτα το "Σχολιάστε" στα δεξιά της σελίδας ή κάνε γενικό σχόλιο επί της διαβούλευσης στο πρώτο άρθρο. Για να σε διευκολύνουμε, έχουμε ετοιμάσει μια πρόταση σχολίου που ακολουθεί, την οποία μπορείς εσύ να αλλάξεις και να προσαρμόσεις σε όσα θα ήθελες να πεις και θεωρείς ότι ταιριάζουν καλύτερα σε όσα οραματίζεσαι και επιθυμείς για την προστασία της φύσης.

«Διαφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο. Όχι απλά δεν συμβάλει καθόλου στην προστασία της φύσης, αλλά έχει καταστροφική επίδραση  στις προστατευόμενες περιοχές και φέρνει τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο χρόνος της διαβούλευσης, για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκής. Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».

Μπορείς να δεις το σύνολο των σχολίων μας για το νομοσχέδιο εδώ. Ο Κώστας Σκρέκας επιχειρεί μεταξύ άλλων:

Την αλλοίωση των περιοχών απόλυτης προστασίας, επιτρέποντας κατασκευή πλατειών, ερασιτεχνική αλιεία, ελεύθερη βόσκηση, εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, κλπ.

Την επιβάρυνση όλων των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, προβλέποντας (σε όσες δεν επιτρεπόταν) κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, εγκατάσταση ΑΠΕ, μεταλλεία και εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Την υποβάθμιση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς προβλέπει ότι οι αξιολογητές των ΜΠΕ θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σου στην προσπάθειά μας!