[Video] #BigOilKnew

31 03 2018 | 11:34ΑΝΕΜΟλόγια

Η βιομηχανία Πετρελαίου γνώριζε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πριν καν τεθεί θέμα κλιματικής αλλαγής κι όμως όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε, αλλά ξεκίνησαν εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Μια νέα σειρά video κυκλοφορούν από το The YEARS Projects σε συνεργασία με το Center for Public Integrity (CPI) που στοχεύουν να ενημερώσουν το κοινό για το τι γνώριζαν οι εταιρείες πετρελαίου σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες αυτής καθώς επίσης και από πότε γνώριζαν.

Σε ρεπορτάζ του CPI αποκαλύπτεται πως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), η ισχυρότερη εμπορική ομάδα της βιομηχανίας πετρελαίου, γνώριζε για την κλιματική αλλαγή από τις αρχές του 1959, σχεδόν 60 χρόνια πριν! Το τι έκανε μετά βέβαια το συγκεκριμένο Ινστιτούτο είναι εντυπωσιακό. Αφού μελέτησε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής για μια δεκαετία, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αποφάσισε να ξεδιπλώσει μια καμπάνια παραπληροφόρησης με επιστημονικό μανδύα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η συγκεκριμένη πρακτική μας θυμίζει την καμπάνια των εταιρειών τσιγάρων,  οι οποίες αρνούμενες τα επιστημονικά δεδομένα, γέμισαν με αμφιβολίες το κοινό και προσπάθησαν να αποφύγουν κάθε ευθύνη για την χρήση των προϊόντων τους.

Οι δημιουργοί της σειράς #BigOilKnew videos επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το πλατύ κοινό ενισχύοντας την προσπάθεια ώστε η βιομηχανία πετρελαίου να αναλάβει τις ευθύνες της που έφερε τον πλανήτη μας στο χείλος του γκρεμού.

Οι επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής προβλέπουν πως πρέπει να μεταμορφώσουμε ριζικά το ενεργειακό μας σύστημα και να καταργήσουμε την χρήση ορυκτών καυσίμων. Είναι εξαιρετικά εφικτό κάτι τέτοιο. Η τεχνολογία υπάρχει όπως επίσης και το κεφάλαιο. Εμπόδιο στο δρόμο αυτό στέκεται η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και ιδιαίτερα το πιο δυναμικό της τμήμα, όπως άλλωστε κάνει εδώ και μισό αιώνα.

Πηγή: (Years of Living Dangerously)

Περισσότερα:

Scientific American:

Exxon Knew about Climate Change almost 40 years ago

Union of Concerned Scientists:  

Holding Major Fossil Fuel Companies Accountable for Nearly 40 Years of Climate Deception and Harm

Washington Post:

New York City sues Shell, ExxonMobil and other oil companies over climate change

Columbia University in the City of New York :

Two-Year Long Investigation: What Exxon Knew About Climate Change

Greenpeace :

Exxon’s Climate Denial History: A Timeline

The Guardian:

‘Shell knew’: oil giant's 1991 film warned of climate change danger