WindEurope: "Λεφτόδεντρο" τα αιολικά - 37 δις ευρώ ετησίως στα ευρωπαϊκά ταμεία.

20 10 2020 | 10:08

Κάθε νέα ανεμογεννήτρια που εγκαθίσταται στην Ευρώπη έχει οικονομικό «αποτύπωμα» 10 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με μια έκθεση της WindEurope.

Η εκτίμηση αυτή απλώνεται στα 248 εργοστάσια στην Ευρώπη που παράγουν ανεμογεννήτριες και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους κατά τις φάσεις του σχεδιασμού, της κατασκευής, των logistics και του R&D.

Η έκθεση με τίτλο «Αιολική Ενέργεια και οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – Πως η αιολική ενέργεια θα θέσει τις κοινότητες στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ανάκαμψης» εκτιμάει ότι τα αιολικά δημιουργούν 300,000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και συνεισφέρουν με 37 δις ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της Ένωσης.

Επιπρόσθετα, η ευρωπαϊκή ένωση αιολικής ενέργειας υπογραμμίζει ότι αν κυβερνήσεις εφαρμόσουν πλήρως τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (National Energy and Climate Plans/NECPs), η Ευρώπη θα διπλασιάσει την αιολική της ισχύ μέχρι το 2030 σε σχέση με σήμερα, προσθέτοντας επιπλέον 450,000 θέσεις εργασίας στο «ταμπλό» θέσεων απασχόλησης.

Σε ότι αφορά το μερίδιο των αιολικών στο ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό θα ανέλθει στο 30% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας έναντι 15% σήμερα.

Αναφερόμενη στα ΕΣΕΚ των κρατών-μελών, η WindEurope επισημαίνει ότι παρέχουν μια «μη επαρκής ορατότητα» στο πότε και πως οι κυβερνήσεις θα δημοπρατήσουν νέα αιολικά, ενώ, «αποτυγχάνουν να απλοποιήσουν» την διαδικασία αδειοδότησης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson αναφέρει «Οι επενδύσεις στα αιολικά θα βοηθήσουν την Ευρώπη να επανεκκινήσει την οικονομία της. Κάθε νέα τουρμπίνα δημιουργεί προστιθέμενη αξία της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει μια σειρά νέων έργων αιολικής τεχνολογίας που περιμένουν να ξεκινήσουν. Επίσης, η επέκταση της αιολικής ενέργειας στα πλαίσια των ΕΣΕΚ θα δημιουργήσει 150,000 νέες θέσεις εργασίας».

 

 

16 Οκτωβρίου 2020

energypress