"Ξαναβλέπει" η Κομισιόν το χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου ως μη "πράσινου" - Προσδοκίες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Η Κομισιόν προχωρά σε ανασχεδιασμό των οικονομικών κανόνων σχετικά με το τι συνιστά πράσινη επένδυση στην ενέργεια ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των κρατών-μελών στο προσχέδιο που παρουσίασε, το οποίο περιόριζε δραστικά το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών.

Σύμφωνα με το Euractiv, την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ζήτησε από την Πλατφόρμα Βιώσιμης Χρηματοδότησης που έχει συμβουλευτικό ρόλο, να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες για το εν λόγω πλαίσιο. Η εισήγησή της αναμένεται το Μάρτιο ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η τελική μορφή των νέων κανονισμών.

Στο προσχέδιο συμπεριλαμβάνονταν δραστηριότητες όπως η ηλεκτροκίνηση και η μόνωση των κτηρίων, αλλά και περιορισμοί για τα έργα φυσικού αερίου που κράτη όπως η Πολωνία έκριναν υπερβολικά αυστηρούς. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς έχει δηλώσει ότι το αέριο θα μπορούσε να προωθηθεί στις περιπτώσεις όπου αντικαθιστά τον άνθρακα, αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις σχετικές επενδύσεις. "Είναι ένα δύσκολο ερώτημα, καθώς πρέπει να αποφύγουμε το "κλείδωμα" του φυσικού αερίου για μεγάλο χρονικό διάστημα", τόνισε σχετικά υπενθυμίζοντας τη μεγάλη διάρκεια ζωής έργων όπως οι μονάδες φυσικού αερίου.

Όπως είναι προφανές, η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί και σε διαμάχη μεταξύ του κλάδου του φυσικού αερίου και του κλάδου της καθαρής ενέργειας με έντονο λόμπινγκ κατά τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες ώστε να επιτύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δεδομένου του ότι η Ε.Ε. έχει αφιερώσει πλέον ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού της για τις πράσινες χρηματοδοτήσεις, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία των παραπάνω κανονισμών για τις επενδύσεις.

 

 

28 Ιανουαρίου 2021

energypress